V Izraeli experimentují s extází při psychiatrické léčbě

Jeruzalém - Izraelští lékaři začali experimentovat s látkou obsaženou v syntetické droze extázi při léčbě účastníků bojů trpících posttraumatickým syndromem. Napsal to dnes izraelský deník Maariv.

Tři lékaři psychiatrické kliniky v Beer Jakovu u Tel Avivu zahájili experimenty s MDMA, což je metylendioxy-N-metylmetamfetamin, tedy účinná látka extáze. Uživatelé tuto drogu oceňují zejména kvůli tomu, že dokáže dodat energii a odblokovat zábrany v sociálních vztazích. Je ale také známo, že poškozuje nervové buňky a vyvolává depresi.

Izraelci Rakefet Rodriguez, Sergio Marchiveski a Marina Kaufchicová se zabývají terapií osob traumatizovaných při vojenských operacích. Domnívají se, že klíčem je psychoterapie. Extáze by prý mohla uzdravení napomoci tím, že navozuje střídavě uklidnění a vzrušení, což může pacienta vyvést ze šoku a pomoci mu se se zážitkem vyrovnat.

Pokud budou testy s MDMA úspěšné, mohlo by to vést k vytvoření nové léčebné metody posttraumatického syndromu. Od války s libanonským Hizballáhem v létě 2006 jím v Izraeli trpí 499 armádních rezervistů.

V případě posttraumatického stresového syndromu postižení trpí střídavě podrážděností a otupělostí, prožívají stresující zážitek stále znovu a mohou se u nich projevit psychosomatické obtíže.