Turecko opět útočilo na kurdské povstalce v severním Iráku

Ankara - Hned několik útoků provedlo turecké letectvo v pátek a dnes proti povstalcům ze zakázané Strany kurdských pracujících (PKK) na severu Iráku. Oznámila to turecká armáda. Podle zpráv televize CNN Türk byl při dnešní operaci zabit jeden turecký voják.

Útok byl podle vedení turecké armády veden na povstalecké výcvikové tábory v oblasti Chakúrku. Všechna letadla se poté vrátila zpět na turecké území. Na tuto oblast útočilo turecké letectvo už ve středu, tehdy však povstalci neutrpěli žádné ztráty.

PKK stojí v čele kampaně za politickou a kulturní autonomii kurdské oblasti na jihovýchodě Turecka už od roku 1984. Konflikt si od té doby vyžádal přes 37 tisíc obětí, především na kurdské straně. Stranu považují za teroristickou organizaci kromě Turecka také Spojené státy a Evropská unie.

Turecká armáda rozhodla o vojenském zásahu proti povstalcům na území Iráku poprvé loni v prosinci. Podle Ankary zde má PKK nejméně dva tisíce bojovníků, kteří odsud podnikají nájezdy na cíle na tureckém území.