Cestu olympijské pochodně přes KLDR protesty neprovázely

Pchjongjang - Štafetu s olympijskou pochodní dnes v hlavním městě KLDR Pchjongjangu zdravily zástupy lidí ve slavnostním oblečení, mávající čínskými vlaječkami a umělými květinami. Během této 20 kilometrů dlouhé předposlední zahraniční etapy před návratem olympijského ohně do Číny se podle očekávání žádné protidemonstrace nebo pokusy o narušení běhu nekonaly.

Běh trval asi pět hodin. Splnil se předpoklad, že štafetu nemohou narušit
nějaké incidenty podobné protičínským protestům v západních městech;
severokorejský režim žádné neplánované demonstrace netoleruje.  

Olympijský oheň zavítal do této mezinárodně částečně izolované země vůbec poprvé v historii. Pořadatelé také již dopředu oznámili, že symbolu her připraví důstojné přivítání, kterým „udiví svět“. Na letiště v Pchjongjangu přiletěl olympijský oheň krátce po dnešní půlnoci (v neděli odpoledne SELČ) ze Soulu, kde pochodeň v neděli absolvovala s drobnými incidenty svou jihokorejskou etapu.

Štafetu u severních sousedů zahájil ceremoniál v centru hlavního města. Pochodeň z rukou předsedy severokorejského parlamentu Kim Jong-nama poté převzal první běžec, bývalý fotbalista Pak Tu-ik. Ten byl členem severokorejského týmu na mistrovství světa v roce 1966 v Anglii, kdy KLDR postoupila do čtvrtfinále.

Severokorejský vůdce Kim Čong-il se slavnosti neúčastnil.

Běh má podle odhadů trvat pět hodin a skončí zhruba v 08:00 SELČ. Jelikož severokorejský režim netoleruje demonstrace, neočekává se, že by štafetu mohly narušit nějaké incidenty podobné protičínským protestům při etapách v Londýně, Paříži nebo San Francisku.

Z Pchjongjangu se oheň přesune do Vietnamu, kde bude mít v úterý v Ho Či Minově Městě poslední zastávku před svým návratem do Číny.