Podle Londýna se NATO dostalo v Afghánistánu krize, Bush je ale se situací v zemi spokojen

Londýn/ Washington - Britská vláda upozorňuje na to, že spojenecké síly se v Afghánistánu dostaly do kritické situace, a to kvůli nedostatečnému počtu jednotek i nedostatku odpovídající výzbroje. Vyplývá to z tajného dokumentu, který zveřejnil dnešní londýnský Daily Telegraph. Americký prezident George Bush dnes však prohlásil, že je spokojen s pokrokem dosaženým v Afghánistánu, zároveň však přiznal, že mise je obtížná a že nepřítel klade odpor.

Třístránkový materiál týkající se mezinárodní vojenské mise v Afghánistánu, jak ji vidí britská vláda, zdůrazňuje naléhavou nutnost zaplnit „kritickou vojenskou díru“ v početním stavu Mezinárodních sil pro podporu bezpečnosti (ISAF), v jejichž čele stojí NATO. Dokument konstatuje, že aliance potřebuje posílit o tři prapory pěchoty a o neuvedený počet vrtulníků a letadel. Naléhavá je i potřeba vyslat do Afghánistánu další týmy s úkolem zajistit lepší výcvik příslušníků afghánské armády.

ISAF má nyní v Afghánistánu asi 47.000 vojáků a britský dokument se netají znepokojením nad připravovaným listopadovým stažením 2300 Američanů z jižní části Afghánistánu.

Češi v Afghánistánu posílí 

Británie, USA a Kanada už několikrát vyzvaly spojenecké země, které se podílejí svými vojáky na stabilizaci situace v Afghánistánu, aby početní stav svých kontingentů zvýšily. Britský premiér Gordon Brown apeloval v tomto směru zejména na Francii a Německo, ale bezúspěšně, jak deník dodává.

Česká republika postupně svou účast v misi ISAF posiluje, řekl dnes tiskový mluvčí českého ministerstva obrany Andrej Čírtek. „Letos bude v Afghánistánu v operaci ISAF nasazeno až 415 českých vojáků, a to v Kábulu, v provincii Lógar, v provincii Uruzgán a v provincii Hílmand. Kromě toho bude do Afghánistánu v rámci operace Enduring Freedom vyslána do bojové mise skupina speciálních sil v počtu do 100 osob,“ uvedl Čírtek.

Tiskové agentury dnes informovaly, že americká námořní pěchota zahájila ráno na jihu Afghánistánu první letošní rozsáhlou ofenzivu proti povstalcům ze svrženého fundamentalistického hnutí Taliban. Útok, do něhož byly kromě několika stovek vojáků s dělostřeleckou podporou nasazeny i bitevní vrtulníky a letouny, směřoval především proti městu Garmser v provincii Hílmand, která patří k baštám Talibanu.

Podle amerického velení povstalci operaci předvídali a na mnoha místech nastražili nálože, o žádných ztrátách na spojenecké straně ale zprávy nehovoří. Zatím není ani jisté, zda jsou nějaké oběti mezi povstalci, kteří údajně dostali od svých velitelů rozkaz, aby se stáhli.

Bezpečnostní situace na jihu Afghánistánu, a zejména v provinciích Hílmand a Kandahár, se zhoršuje vinou neustálých útoků talibanských povstalců na pozice vládních sil už dva roky. Spojenci v této oblasti zatím nemají dostatečně početné jednotky, aby mohli rebely vytlačit z jejich postavení.

Prezident Bush je se situací v Afghánistánu spokojen

Americký prezident dnes na tiskové konferenci prohlásil, že je spokojen s pokrokem v Afgánistánu, například s výstavbou silnic, se školní docházkou dívek či s pokrokem afghánské armády. Při nových násilnostech bylo dnes při dalším sebevražedném útoku bojovníků Talibanu na východě Afghánistánu usmrceno dvanáct policistů a sedm civilistů v době, kdy americké a britské jednotky zahajovaly významnou ofenzivu proti baště povstalců na jihu země. Nejméně 41 dalších osob bylo zraněno.