Za nelegální těžbu dřeva v Brazílii půjde přes 60 osob za mříže

Rio de Janeiro - Přes šest desítek osob, včetně policistů a úředníků, zadrželi v Brazílii v souvislosti s nelegální těžbou dřeva v Amazonii. Skupina si obstarávala nezákonná povolení ke kácení, podplácela policii a falšovala i potvrzení o původu dřeva. Podobné gangy jsou podle úřadů největší hrozbou pro amazonský prales. Jen za posledních 5 měsíců se jeho plocha zmenšila o více než 3 tisíce kilometrů čtverečních.

Policejní operace Termes na zničení organizace nelegálně těžící dřevo v Amazonii byla úspěšná. Policisté celkem zadrželi 67 osob. Skupina nabízela nezákonná povolení pro kácení stromů v amazonském státě Mato Grosso. Do nelegální činnosti se zapojili i prokurátoři, pracovníci odborů pro životní prostředí, místní policisté či advokáti.

Policejní akce byla vyvrcholením měsíčního pátrání po nezákonném kácení stromů v šesti desítkách okresů. Skupina byla schopná obstarat si ilegální povolení pro těžbu, vydávala i falešná osvědčení pro legalizaci již pokáceného dřeva.

Po třech letech letos nelegální těžba v Brazílii opět výrazně vzrostla. Podle ministerstva životního prostředí za posledních pět měsíců roku 2007 Amazonie ztratila 3235 kilometrů čtverečních pralesních porostů.