Nalezené ostatky patří podle vědců dětem ruského cara Mikuláše II.

Moskva - Testy DNA potvrdily, že ostatky, které byly nalezeny loni na Urale, patří dvěma dětem posledního ruského cara Mikuláše II. - dědici ruského trůnu careviči Alexejovi a jeho sestře Marii. Celou rodinu postříleli odbojáři při bolševickém povstání v červenci 1918. Po pádu Sovětského svazu se už našly ostatky cara, jeho ženy a tří dcer. Uloženy jsou v Katedrále svatého Petra a Pavla v Petrohradě.

Kosterní ostatky Alexeje a Marie objevili loni ruští archeologové u Jekatěrinburgu nedaleko místa, kde bolševici carskou rodinu postříleli. Gubernátor ruské Sverdlovské oblasti Eduard Rossel prohlásil, že testy provedené v americké laboratoři expertním týmem lékařské fakulty Massachusettské univerzity potvrdily identitu kosterních fragmentů. Ruská generální prokuratura kvůli nálezu obnovila vyšetřování okolností smrti cara Mikuláše II. a členů jeho rodiny, jejíž členové jsou v Rusku uctíváni jako svatí mučedníci.

Celá carská rodina byla v roce 1918 vězněna a následně popravena nedaleko uralského Jekatěrinburgu. Ostatky cara Mikuláše II., jeho ženy a tří dcer byly nalezeny u Jekatěrinburgu už na konci 70. let. Poté, co předchozí genetické testy potvrdily jejich totožnost, byly v Petrohradě v den 80. výročí zavraždění ostatky slavnostně pohřbeny. Tehdy poskytl první důkaz manžel britské královny princ Philip, který je s Romanovci příbuzensky spřízněn. Genetická a molekulární analýza DNA prokázala rodovou příbuznost jeho tkáně s pozůstatky carské rodiny.

Pokud jde o zbylé dva členy rodiny, ostatky Alexeje a čtvrté dcery Marie v hromadném hrobu objeveny nebyly, a jejich osud byl proto obestřen tajemstvím. Podle některých spekulací byla jejich těla spálena a popel rozprášen v lese, podle dalších byli pohřbeni jinde než zbytek rodiny. Na veřejnosti však kolovaly i odvážnější domněnky. Podle jedné z nich obě děti masakr přežily. Čas od času se objevují jedinci, kteří se za ně nebo za jejich potomky prohlašují. Nynější výsledky testů DNA by mohly tyto domněnky a spekulace definitivně vyvrátit.

Vydáno pod