Kameraman televizní stanice Al-Džazíra propuštěn z Guantánama

Dubaj/Chartúm - Kameraman televize Al-Džazíra, který byl šest let zadržovaný na americké základně Guantánamo, byl propuštěn a je na cestě do Súdánu, odkud pochází. Do Chartúmu by měl doletět dnes dopoledne. Oznámily to tiskové agentury s odvoláním na informace televize Al-Džazíra.

Osmatřicetiletý kameraman Samí Hadždž byl zadržen v prosinci 2001 na afghánsko-pákistánské hranici a od června 2002 byl na americké vojenské základně Guantánamo na Kubě, kde mají USA věznici pro osoby údajně podezřelé z terorismu. Od začátku ledna loňského roku držel hladovku na protest proti podmínkám ve věznici a také proti tomu, že je vězněn, aniž by byl obžalován z terorismu či postaven před soud.

Hadždžovo propuštění uvítala organizace Reportéři bez hranic (RSF), podle níž neměl být v žádném případě zadržován takhle dlouho. „Americké úřady nikdy neprokázaly, že by byl zapojen do nějaké zločinné činnosti,“ uvedla RSF v prohlášení. „Jeho případ je jen dalším příkladem bezpráví, které vládne na Guantánamu. Tato základna by měla být uzavřena tak rychle, jak to bude možné.“

Věznice na Guantánamu byla otevřena po útocích na New York a Washington z 11. září 2001 pro podezřelé osoby zadržené v Afghánistánu a dalších zemích v rámci americké „války proti terorismu“. Táborem prošlo na 800 lidí a v současnosti je tu nadále zadržováno 275 z nich. V pondělí oznámila americká armáda, že hladovku nyní drží sedm mužů. Vězni odmítající potravu jsou nuceně krmeni dvakrát denně sondou zaváděnou nosem.