Čína bojuje s epidemií, olympiádu prý ale neohrozí

Peking - Více než 620 nových případů virové epidemie bylo zaznamenáno v centrální Číně, kde nemoci podlehlo už 25 dětí. Počet nemocných tím stoupl nejméně na 5151. Světová zdravotnická organizace přesto ujišťuje, že virus neohrozí olympijské hry, které se budou konat v Číně v srpnu.

Nové případy onemocnění se objevily hlavně v provincii An-chuej a ve městě Fu-jang, kde epidemie zhruba před dvěma měsíci propukla. V provincii Kuang-tung zemřely dvě děti, čímž celkový počet obětí epidemie stoupl na 25. Ostatní smrtelné případy byly v provincii An-chuej. Více než 600 dětí je nyní v nemocnici, z toho dvanáct je v kritickém stavu. Některé mají již poškození mozku, plic nebo i srdce, uvádí list China Daily.

Onemocnění se zpravidla šíří při nedodržování základních hygienických návyků. Projevuje se teplotou, vředy a puchýřky v ústní dutině a vyrážkami na různých partiích těla. Šíří se snadno kýcháním a kašláním. Virus postihují hlavně děti kolem deseti let a mladší. Některé případy mohou vést až k fatálnímu otoku mozku. Na nemoc není očkování ani specifická léčba, ale většina dětí postižených střední formou choroby se obvykle rychle zotaví bez problémů.

Světová zdravotnická organizace upozorňuje, že epidemie viru obvykle vrcholí v červnu a červenci, a proto se dá očekávat, že s oteplováním případů nemoci ještě přibude.

Pro čínské úřady představuje epidemie další problém před blížícími se olympijskými hrami. Jejich přípravu nepříznivě poznamenaly již nepokoje mezi Tibeťany v západních oblastech a protestní akce provázející na některých místech trasu olympijské pochodně.

Zástupce WHO Hans Troedsson ujišťuje, že nemoc neohrozí olympijské hry, protože postihuje většinou malé děti. „Nevidím v tom ohrožení olympijských her ani jiných událostí. WHO poskytuje Číně technickou pomoc a podporu,“ řekl.