Přemnožení krkavci útočí v Británii na dobytek

Londýn - Hejna krkavců, která připomínají horor Alfreda Hitchcocka Ptáci, v Británii stále častěji útočí na hospodářská zvířata. Zprávy o útocích se začaly objevovat v médiích od počátku dubna a případy, kdy vrány či havrani napadli stáda dobytka, jsou hlášeny především ze Skotska a Walesu.

Podle spolupracovníka ČT z Londýna Ivana Kytky se škody pohybují v desítkách uhynulých kusů dobytka: „Britští farmáři zatím nemají přehlednou statistiku o napáchaných škodách… Zatím nepůjde o stovky hospodářských zvířat, ale spíše o desítky.“

Krkavci v Británii v 19. století téměř vyhynuli, a tak jsou nyní chráněným druhem. Farmáři nyní požadují, aby při ochraně svých zvířat měli automaticky právo ptáky zabít, ale Královská společnost pro ochranu ptáků je proti. Podle ní stačí nynější režim, kdy farmář, který dokáže, že jeho stádo je ohroženo, může požádat o individuální povolení zabít chráněné ptáky. „Jediné, co pomáhá, je ptáky plašit, vystřelit na výstrahu. Podobně jako bojují na Moravě se špačky,“ uvedl zoolog Evžen Kůs.

Člen vedení skotské Národní unie farmářů Johny Hall řekl týdeníku Observer, že členové unie byli značně poškozeni. „Už nejde jen o to, že by si vzali nějaké to jehně. Máme důkazy, že útočili na dospělé ovce a na telata. Útoky jsou tak strašlivé, že lidé, kteří napadená zvířata najdou, mají psychické trauma,“ zdůraznil Hall.

Obvyklou potravou krkavců jsou mršiny, i když jsou s to ulovit i menší živá zvířata. Podle ornitologické laboratoře americké Cornellovy univerzity se vědci domnívají, že jsou nejinteligentnější mezi ptáky.