Poláci se také hádali o „blob“, teď si ho pochvalují

Varšava - Zatímco v Praze se dál bouřlivě diskutuje o nové budově Národní knihovny, ve Varšavě moderní Univerzitní slouží už deset let. Nejdřív také budila rozpaky, teď je označována za jednu z nejzajímavějších staveb polského hlavního města. I Polákům přestala původní budova postavená v roce 1894 kapacitně stačit. V roce 1994 byl tedy vypsán konkurz, který vyhráli polští architekti Budžynski a Badowski. Na přelomu tisíciletí byla nová knihovna otevřena a během několika let se stala oblíbeným místem studentů.

Univerzitní knihovna stojí na břehu řeky Wisly, uprostřed zeleně. Prosklenou střechou je prosvětlený prakticky celý interiér. Lidé uvnitř budovy naleznou studovny, knihovnu, počítače, zkrátka kompletní servis.

Podle ředitelky tiskového odboru knihovny Agaty Sobieské navštěvují knihovnu stovky lidí denně, mimo jiné právě díky tomu, že návštěvníci mohu zajít posedět do kavárny nebo se občerstvit v restauraci, která se nachází přímo v budově.

Při dobrém počasí stačí navíc vyjít ven do zahrady. Z ulice působí knihovna mohutně, ze zahrady a od řeky jako příjemné zátiší. Do panoramatu města zapadla Varšavská univerzitní knihovna výborně. Poláci ji považují za zajímavé architektonické dílo, které splňuje svůj účel.