EU Spojeným státům: Zrušte víza, nebo je zavedeme pro vaše diplomaty

Brusel - Evropská komise varovala, že pokud Spojené státy nesplní slib rozšířit letos americký bezvízový program o další členské země Evropské unie, uchýlí se k odvetným krokům. Těmi by mohlo být i dočasné zavedení vízové povinnosti pro držitele amerických diplomatických pasů ve všech zemích "sedmadvacítky". Uvádí se to ve zprávě o bezvízovém styku se třetími zeměmi, kterou dnes Evropská komise (EK) zveřejnila.

Podle výkonného orgánu EU i přes veškeré úsilí zatím nebylo ve vztahu k USA dosaženo žádného hmatatelného pokroku. O zrušení víz přitom usilovala nejen bruselská instituce, ale i vlády jednotlivých zemí. Víza do USA teď nepotřebují jen občané z 15 starších členských států unie s výjimkou Řecka. Z nováčků z rozšíření po roce 2004, mezi nimiž jsou i Češi a Slováci, to platí jen pro Slovince. Američané bez víz jezdí do celé Evropské unie.

„Komise proto navrhne odvetná opatření - například dočasné obnovení vízové povinnosti pro občany USA, kteří jsou držiteli diplomatických a služebních či úředních pasů - od 1. ledna 2009, pokud nebude dosaženo žádného pokroku,“ pohrozila EK. „Je nepřijatelné, aby občané některých třetích zemí požívali výhod bezvízového styku s EU, zatímco někteří naši evropští spoluobčané nemohou do těchto zemí cestovat bez víz,“ prohlásil eurokomisař Jacques Barrot, pod něhož v komisi vízová problematika spadá.

Kritika Spojených států, pochvala Kanadě

Zpravodajka ČT v Bruselu Barbora Šámalová upozornila, že komise tento krok zvažovala již několikrát, ale nikdy k němu nepřistoupila. „Nakonec s ním přichází ve chvíli, kdy je zrušení amerických víz alespoň pro část členských zemí na spadnutí. Mohlo by se týkat i České republiky, mělo by k němu dojít do konce roku, možná už v říjnu,“ doplnila Šámalová.

George Bush v Brdu:

„Vím o tom problému. Jsme na cestě k jeho řešení takovým způsobem, který, myslím, uspokojí země i EU.“

Komise ve zprávě nicméně připomněla slova amerického prezidenta George Bushe, která zazněla na červnovém summitu EU a USA ve slovinském Brdu. Zde v závěrečné deklaraci přislíbil, že Spojené státy budou usilovat o rozšíření bezvízového programu ještě v tomto roce. Zpráva vyzdvihla v protikladu k Američanům kroky Kanady, která zrušila během posledních deseti měsíců víza pro šest dalších zemí EU, včetně Česka.

Ze států unie, pro které platí povinnost víz, je Česká republika zatím jediná, kdo s USA vyjednal memorandum o jejich zrušení. Čeští zástupci opakovaně vyjadřují přesvědčení, že Česko bude jednou z prvních zemí, na kterou se začne nově bezvízový systém vztahovat.

Cestující postižení stávkou pilotů Lufthansy
Zdroj: ČT24