I země s bezvízovým stykem budou muset elektronicky žádat o povolení cesty do USA

Washington/Brusel - Cestování do Spojených států bude od 1. srpna složitější i pro občany zemí s bezvízovým stykem. Začne totiž platit systém elektronického povolování cest zvaný ESTA. Zatím poběží cvičně. Od poloviny ledna pak bude povinný. Systém budou používat i Češi, až jim Američané zruší víza.

Do Spojených států se po spuštění nového systému už turisté dostanou jedině s povolením, a to i když nepotřebují víza. Na internetu budou muset vyplnit osobní údaje. Přiznají, zda trpí vážnou chorobou, mají záznam v rejstříku nebo jim Američané v minulosti zamítli vízum.

„ESTA je modernizací bezvízového styku. Cestující odevzdají stejné informace jako dnes před vstupem do letadla - ale místo na papíře, elektronicky,“ tvrdí Jackie Bednarzová z Ministerstva národní bezpečnosti USA.

ESTA je zdarma a dá se vyřídit z domova. Úřady doporučují vyřídit žádost nejpozději 72 hodin před odletem. Povolení vydrží dva roky. Pak je třeba proces zopakovat. Kdo má platné vízum, registrovat se nemusí.

Ani elektronické povolení ale nezaručí, že se cestující do země opravdu dostane. Poslední slovo mají totiž imigrační úředníci na letištích. Ten, koho systém odmítne, bude muset žádat o vízum. Pak je nutné věc projednat s kozulátem.

Víza do USA potřebuje 12 z 27 zemí Evropské unie. ESTA je podmínkou pro jejich zrušení. Česko má být v první skupině, která se dočká bezvízového styku už letos. Evropská komise jinak hrozí odvetou - zavedením víz pro držitele služebních pasů. „Tvrdě pracujeme, abychom práci i jednání s českou vládou dokončili před koncem roku,“ doplnila Bednarzová.

Elektronický systém ESTA by pak využívali i Češi. Zatím se týká obyvatel 22 zemí z Evropy a pěti z Asie a Pacifiku.

Vydáno pod