Bělehradská demonstrace za Karadžiče má zatím klidný průběh

Bělehrad - Bez výraznějších potyček se až do večerních hodin odehrála dosud největší demonstrace na podporu vývalého vůdce bosenských Srbů Radovana Karadžiče, která v sedm hodin večer začala mítinkem v Bělehradě. Zúčastnilo se jí podle odhadů  15 až 30 tisíc lidí, které do srbské metropole svážely autobusy z celé země i ze sousední Bosny. Účast na protestu ale nenaplnila očekávání Srbské radikální strany (SRS), jež akci uspořádala a počítala až se 100 tisíci demonstranty.

Demonstranti zpívali nacionalistické písně a mávali srbskými vlajkami a transparenty zobrazujícími Karadžiče. Někteří vykřikovali hesla jako „(prezident Boris) Tadić je zrádce“ a požadovali smrt hlavy státu.  

Karadžić by měl před Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii (ICTY) čelit 11 obviněním z genocidy, zločinů proti lidskosti a porušování ženevských konvencí, jichž se dopustil během občanské války v Bosně. Za podíl na hromadných vraždách Muslimů ve Srebrenici v roce 1995 poslal dnes za mříže sarajevský soud dalších sedm bosenských Srbů.

Opoziční SRS svážela autobusy tisíce nacionalistů z celého Srbska. Do Bělehradu podle SRS dorazila také řada bosenských Srbů, kteří stále vnímají svého někdejšího předáka jako válečného hrdinu, který jim chtěl pomoci vytvořit bosenskosrbský stát. „Toto shromáždění bude symbolem odporu, symbolem síly těch, kdo nade vše milují svobodu,“ řekl jeden z představitelů SRS Aleksandar Vučić. „Budeme pokračovat v odporu proti diktátorskému režimu v Srbsku. Budeme se i nadále ptát, čí polovojenské jednotky zatkly Radovana Karadžiče, jak to udělaly a proč,“ dodal.

V ulicích srbské metropole byly rozmístěny tisíce policistů, kteří se snažili zachovat pořádek. Srbský prezident Boris Tadić dnes také demonstranty vyzval, aby se zdrželi násilných akcí. Z bezpečnostních důvodů bylo několik hodin před začátkem demonstrací uzavřeno velvyslanectví Spojených států v Bělehradě. Podle bývalého srbského velvyslance v Praze Alexandara Iliče proběhla demonstrace v poklidném duchu. Nebezpečím celého procesu je podole Iliče mnoho dezinformací, které se utvořily v souvislosti s mapováním Karadžičových činů. 

Zatímco srbští nacionalisté pořádali rozsáhlé demonstrace proti Karadžičovu zatčení, pro místní turistický ruch to znamená příležitost k nalákání klientů. Bělehradská cestovní kancelář Vekol Tours chystá od příštího týdne tematické výlety, při nichž zájemce zavede na místa spojená s pobytem prominentního uprchlíka. Zájem o prohlídky je podle kanceláře velký.