Peking neodškodnil vystěhované lidi

Peking - Čína se stále nevyrovnala s lidmi nuceně vystěhovanými kvůli olympijským hrám. Tvrdí to ochránci lidských práv. Řadě obyvatel úřady za opuštění domovů nevyplatily kompenzace. Podle některých odhadů muselo být kvůli olympiádě přestěhováno milion a půl lidí. Vláda se hájí - nabízí kompenzace i ve výši několika milionů korun. Ve skutečnosti je odškodnění mnohem nižší a řada lidí tvrdí, že za vyplacené peníze v Pekingu odpovídající bydlení neseženou.

Dlouho očekávaná olympiáda si vybrala v tradičních čínských čtvrtích Pekingu svou daň. Části města s malými domky byly centrem veřejného života od 13. století. Řada z nich ale musela ustoupit ambiciózním olympijským projektům.

Wang Jü-wej z pekingského městského odboru pro zachování kulturního dědictví tvrdí, že někteří lidé jsou prostě zvyklí žít ve starých domech, a tak nechtějí odejít, přestože jim vláda poskytuje kompenzace a zlepšuje jejich životní podmínky.

Jedna z postižených:

„Tím, co dělají, překračují zákon. Pobízejí tím lidi ke vzpouře.“

Řada lidí se přestěhovala dobrovolně do úřady nabídnutých domů. Jiní odmítli nízké odškodné, přišli o bydlení a nakonec zůstali na ulici. Vláda tvrdí, že se kvůli olympiádě přestěhovalo přes 6 tisíc lidí. Středisko pro právo na bydlení a proti vyhánění se sídlem v Ženevě mluví o jednom a půl milionu.