Itálie posílá Bruselu texty návrhu zákona o imigraci

Řím - Italská vláda, kritizovaná Bruselem za svou imigrační politiku, dnes zaslala Evropské komisi několik textů návrhu zákona týkajícího se postavení uprchlíka, slučování rodin a volného pohybu občanů Evropské unie. Podle italského ministra vnitra Roberta Maroniho se má EK vyslovit k dokumentům, které už schválil italský parlament.

Dokumenty zaslané Bruselu jsou součástí zákonů, jejichž cílem je zpřísnit imigrační politiku v Itálii. Tu zahájila pravicová vláda Silvia Berlusconiho po svém nástupu k moci letos v květnu.

Evropský komisař pro spravedlnost, vnitro a bezpečnost Jacques Barrot po Itálii požaduje také zprávu o kontroverzním sčítání obyvatel v romských táborech. Itálie slíbila, že ji dodá do konce července. Podle Maroniho, který je členem konzervativní Ligy severu - ta šla do voleb s heslem boje proti údajné kriminalitě imigrantů, bude zpráva ještě dnes předána.    

Zpřísňování imigrační politiky v Itálii

Δ Testy DNA při slučování rodin
Δ  Povinnost imigranta vykázat se dostatečnými legálními příjmy, aby mohl v Itálii pobývat déle než tři měsíce.
Δ Možnost vypovědět ze závažných bezpečnostních důvodů občana EU
Δ Možnost prodloužit dobu, po kterou lze zadržovat občana EU, na 15 dní
Δ  Možnost omezit svobodu pohybu žadatelů o azyl

Italský ministr uvedl, že zpráva je doplněna dopisy Červeného kříže a Dětského fondu OSN (UNICEF), které se na sčítání podílejí. Maroni ujistil, že sčítání, které již začalo v táborech v Římě, Neapoli a Miláně, bude koncem září pokračovat prvním projektem školní docházky pro romské děti.

Problémy s Romy mají i ve Finsku

Finské úřady chtějí z ulic finských měst vyhnat žebrající děti z romských rodin z východní Evropy. Podle nových opatření proto mohou být rodiče, kteří nechají své děti na ulici žebrat, odesláni zpět do zemí, odkud do Finska přišli, případně jim mohou být děti odebrány a převzaty do péče sociálních úřadů.

Podle finských sociálních institucí je účelem nové aktivity chránit děti před tím, aby skončily na ulici. Ochránci lidských práv tvrdí, že úřady tímto postupem Romy vydírají a přispívají k dalším komplikacím v jejich rodinách.

Vzhledem k tomu, že Romové vesměs nejsou vedeni jako žadatelé o práci, považují je úřady oficiálně za turisty. Proto jim v řadě situací nechce pomoci ani finský Červený kříž.