Němečtí lékaři poprvé na světě transplantovali obě paže

Mnichov - Na mnichovské klinice transplantovali lékaři 54letému pacientovi obě paže. Unikátní operace, první svého druhu na světě, trvala patnáct hodin. Podílelo se na ní čtyřicet lidí z pěti zdravotnických týmů. Operace proběhla minulý týden, nemocnice o ní ale informovala až dnes. Samotný zákrok je teprve začátek, pokud bude rehabilitace dobře probíhat, budou končetiny správně fungovat až za dva roky.

Německý farmář přišel o paže před šesti lety, kdy mu je těsně pod rameny uřízla řezačka kukuřice. Ruce vhodné k transplantaci se hledaly dlouho - musely totiž co nejpřesněji odpovídat velikostně, stářím i barvou kůže. „Před zákrokem jsme mu popsali, že se bude muset potýkat s faktem, že má cizí ruce,“ popsal přípravy plastický chirurg Edgar Biemer. Muž se ale podle lékařů s touto skutečností vyrovnal statečně.

Ačkoli lékaři paže fyzicky připojili a obnovili tok krve, nemá muž v rukou zatím cit a nemůže je ovládat. Nervy mu totiž dorůstají postupně. Nyní ho čeká minimálně dvouletá rehabilitace, během které ale ještě můžou nastat potíže. Ty by mohl způsobit imunitní systém, který může na cizí „součásti“ v těle špatně reagovat. Kritickým momentem bude hojení kostí a především spojování kostní dřeně.