Všichni podezřelí z nedělních útoků v Istanbulu byli zatčeni

Istanbul - V Turecku byli zatčeni všichni lidé podezřelí, že se podíleli na nedělních bombových atentátech v Istanbulu, při nichž zemřelo 17 lidí a dalších 154 bylo zraněno. Zřejmě se jedná o kurdské separatisty. Turecké úřady podezírají Stranu kurdských pracujících (PKK), její zástupci ale odpovědnost za útoky odmítají.

Všech osm zatčených osob teď čeká na rozhodnutí, zda je soudce pošle do vazby.

Bomby explodovaly v neděli večer na náměstí plném lidí ve čtvrti Güngören na okraji města v rozmezí zhruba deseti minut. Obě nálože byly umístěny v odpadkovém koši. Místa explozí byla od sebe vzdálena asi 50 metrů. Druhá exploze byla mnohem silnější než ta první, což podle komentářů ukazuje na past s cílem zasáhnout co nejvíce lidí. Istanbul byl v neděli svědkem nejhoršího bombového útoku za posledních pět let.

PKK zahájila ozbrojený boj za autonomii kurdských oblastí na jihovýchodě Turecka již v roce 1984 a vleklý konflikt si zatím vyžádal přes 37.000 lidských obětí. V Turecku je PKK postavena mimo zákon, za teroristickou organizaci ji považuje rovněž Evropská unie a Spojené státy.

Vydáno pod