Číňan zaútočil na dva americké turisty, jednoho zabil

Peking - Patrně psychicky narušený Číňan dnes v centru Pekingu zaútočil na dvojici amerických turistů. Muže zabil, jeho partnerku a jejich čínskou průvodkyni vážně zranil. Zavražděný muž byl tchánem trenéra amerického volejbalového týmu. Žádné důkazy nenasvědčují tomu, že by měl vražedný útok souvislost se státní příslušností napadených či s probíhající olympiádou.

Útok, který následoval den po zahájení olympijských her v Pekingu, se odehrál na ochozu starobylé věže Ku-lou, z níž poté muž identifikovaný jakoTchang Jung-ming skokem dolů spáchal sebevraždu. Motiv jeho činu je zatím nejasný. O incidentu už byl informován i americký prezident George Bush, který je právě na návštěvě v Pekingu.

„Nevěříme, že to bylo cílené na americké občany a nevěříme, že to mělo něco společného s olympiádou,“ prohlásila mluvčí amerického velvyslanectví Susan Stevensonová. Mluvčí amerického olympijského výboru Daryll Seibel poznamenal, že oba turisté neměli nic, co by naznačovalo, že mají něco společného s americkou olympijskou výpravou nebo že jsou občany USA. 

„Podle všeho šlo o náhodný čin vyšinutého člověka,“ poznamenal člen
amerického olympijského výboru Jim Easton.

Věž Ku-lou patří mezi oblíbené turistické atrakce. Dávná památka bývala před staletími používána k oznamování času.