Češi podceňují Tatry, často tam umírají

Praha – Vysoké Tatry jsou pro Čechy nejdostupnější velehory a jsou mezi nimi také nejoblíbenější. V posledních letech se ale nejvyšší slovenské pohoří stává také masovým hrobem. Čeští turisté se tam často vydávají nepřipraveni a nevybaveni. Stastiky se letos vyvíjejí o trochu příznivěji než v předchozích rocích, přesto již přišla v Tatrách o život řada lidí.

Vysoké Tatry jsou označovány za nejmenší velehory světa, přesto ale dokáží být zákeřné prudkými změnami počasí i náročným terénem. Ke smrtelným úrazům dochází nejčastěji, když se lidé pohybují neznámým terénem nebo když na sebe v zimě strhnou lavinu. 

Už šest dní pátrá tatranská Horská služba po nezvěstném českém turistovi. Záchranáři muže hledali na rozsáhlém území vrtulníkem, přitom se pohybovali nad oblastí, z níž se turista mobilním telefonem naposledy manželce ozval minulý týden v úterý.

Čech vyrazil do hor sám, což je častý problém, na který horští záchranáři upozorňují. Lidé by podle nich neměli vyrážet na túry sami a učiní-li tak, měli by alespoň dát vědět, kam míří.

To, že jsou Češi nejčastějšími obětmi slovenských hor, je dáno především jejich počtem. Do Tater, Roháčů či Fatry jich vyráží mnohem více než lidí z dalších zemí. Tragédie je tak potkávají nejčastěji, i když v posledních letech začínají být dobře vyzbrojeni vybavením i znalostmi.

Příslušníci Horské služby doporučují předcházet nehodám tím, že turisté nahlásí v recepci hotelu či kempu, kam míří a kdy se hodlají vrátit. Je také vhodné mít po ruce telefon, protože Vysoké Tatry jsou z velké části pokryty signálem slovenských či polských operátorů, a především nepřeceňovat své schopnosti a nechodit na nebezpečná místa.