Záchranáři našli v Tatrách tělo českého turisty

Košice - Po týdenním pátrání našli slovenští záchranáři tělo 63letého českého turisty. Podle informací slovenské horské služby tělo leželo v dolině Zlomísk v západní stěně pod vrchem Drúk. Předběžně bylo jako příčina úmrtí stanoveno podklouznutí a následný pád. Více se bude vědět až po pitvě. Na pátrací akci se podílelo 122 profesionálních záchranářů i dobrovolníků.

Český turista se své manželce z Vysokých Tater naposledy ozval 12. srpna. O den později se měl vrátit domů, ale nepřijel a nebral ani telefon. Jeho žena  proto kontaktovala slovenskou horskou službu.

Pátrání komplikovalo počasí a zejména to, že nebylo zcela jasné, kde se muž pohyboval. Záchranáři proto museli propátrávat značné území. Do hledání se zapojily i vrtulníky. Jeden z nich nakonec dopravil tělo na Popradské pleso, odkud bylo převezeno do Starého Smokovce.

Obětí Tater se kromě Slováků stávají nejčastěji Češi a Poláci. Minulý týden našli záchranáři po třídenním pátrání tělo polského turisty, který zahynul v Belianských Tatrách. Loni museli záchranáři ve Vysokých Tatrách zasahovat ve 148 případech, z toho osm lidí zranění při turistice i sportu nepřežilo.