Letadlo havarované v Madridu mělo už dřív technické problémy

Madrid - Letadlo, které havarovalo minulou středu v Madridu, mělo technické problémy už v minulosti. Oznámila to dnes španělská letecká společnost Spanair, které stroj patřil. To by nasvědčovalo jedné z hypotéz příčiny neštěstí, při kterém zahynulo 154 osob. Odborníci se totiž domnívají, že za pád letadla krátce po startu mohl špatný technický stav stroje.

Spanair tvrdí, že letadlo mělo údajně rozbitý podvozek. Tato závada se přitom projevila už minulý měsíc, kdy se kvůli ní zpozdil spoj do Dánska. Pilot údajně slyšel při najíždění letadla na startovací dráhu silnější hluk než obvykle. Mechanici nedostatek odstranili během půl hodiny a letadlo se 167 cestujícími na palubě odletělo bez dalších incidentů.

Spanair potvrdil problémy, které potkaly stroj MD-82 v červenci, až poté, co je v úterý zveřejnil dánský tisk a dnes i španělské noviny. Letecká společnost navíc zdůraznila, že od začátku letošního roku prošlo toto letadlo 36 inspekčními prohlídkami.

Vyšetřování nehody nicméně dál pokračuje, předběžná zpráva by měla být hotová do měsíce. Obě černé skříňky z havarovaného stroje procházejí důkladnou analýzou na specializovaném pracovišti v Británii.