Pákistánský premiér vyvázl z pokusu o atentát

Islámábád - Neúspěšný pokus o atentát byl dnes spáchán na předsedu pákistánské vlády Júsufa Rázu Gíláního. Neznámý pachatel nebo pachatelé několikrát vystřelili na limuzínu premiéra, který vyvázl bez zranění. Pancéřované vozidlo bylo zasaženo dvěma kulkami, které však nepronikly do vnitřku vozu. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil.

Také vládní mluvčí Záhid Bašír potvrdil tento útok. Podle mluvčího neznámí pachatelé podnikli pokus o atentát v době, kdy premiér v koloně automobilů jel po hlavní třídě pákistánské metropole z letiště do svého úřadu. Někteří vládní činitelé však později uvedli, že kolona byla ostřelována již při cestě na letiště, kdy premiér ve voze ještě nebyl.

V posledních letech prožívá Pákistán velmi neklidné období a země je
zmítána nejen neustálými boji o moc mezi jednotlivými politickými stranami i jejich frakcemi, ale i vážnými konflikty mezi vládou a povstaleckými skupinami islamistických hnutí Taliban a al-Káida.

Júsuf Ráza Gílání je předním představitelem strany bývalé premiérky Bénazír Bhuttové, která se na konci loňského roku stala obětí atentátu, když v kampani před parlamentními volbami usilovala o návrat do vysoké politiky v zemi. Strana Bhuttové v únorových volbách zvítězila a Gílání se stal předsedou koaliční vlády.

Pod tlakem nové vlády nedávno odstoupil z funkce pákistánský prezident
Parvíz Mušaraf. Jeho nástupce má být zvolen již tuto sobotu.

Vydáno pod