Dvanáct mrtvých při útoku amerického bezpilotního letounu v Pákistánu

Islámábád - Nejméně dvanáct lidí zahynulo v severním Pákistánu při útoku amerického bezpilotního letounu na skrýše radikálů spojených s teroristickými organizacemi al-Káida a Taliban. Oznámily to pákistánské bezpečnostní zdroje s tím, že k útoku došlo u města Miranšáh v kmenovém území Severní Vazíristán.

Rakety odpálené z letounu zasáhly cílový dům ještě před rozbřeskem. Identita zabitých nebyla zatím zjištěna. „Ano, byly odpáleny rakety,“ řekl novinářům oficiální činitel pákistánských bezpečnostních sil, který si nepřál být jmenován. „Máme zprávy, že bylo zabito více než deset lidí.“

Podle místních obyvatel byly rakety odpáleny na budovu bývalé vládní školy ve vesnici Túl Khajl, kde žili ozbrojenci a jejich rodiny. Vesnice leží asi pět kilometrů východně od Miranšáhu.

K incidentu došlo jen týden poté, co pákistánská vláda pobouřeně reagovala na přiznání, že američtí vojáci z Afghánistánu zaútočili na pozici afghánského Talibanu na pákistánské straně hranice. Při útoku přišlo o život nejméně 15 lidí. Ministr zahraničí Šáh Mahmúd Kureší tehdy zdůraznil, ze Pákistán je odhodlán bránit svou územní integritu. Akci amerických vojáků odsoudily v rezoluci i obě komory parlamentu.

Americká armáda ve středu připustila, že ve válce v Afghánistánu nevítězí. Velení armády uvedlo, že je nutné upravit strategii boje a zaměřit se na útočiště ozbrojenců v oblasti Pákistánu hraničící s Afghánistánem. Spojené státy letos uskutečnily na pákistánské straně hranice asi desítku raketových útoků z bezpilotních letounů, při nichž bylo zabito mnoho ozbrojenců, ale i civilistů.

Americký list The New York Times ve čtvrtek napsal, že prezident George Bush letos v červenci tajně schválil příkazy, které poprvé umožňují americkým speciálním jednotkám provádět útoky na pákistánském území bez souhlasu pákistánské vlády. Američtí oficiální činitelé odmítli zprávu listu komentovat.