Potopení tureckého trajektu: jeden mrtvý, čtyři pohřešovaní

Ankara - Nejméně jeden člověk zahynul v neděli večer při potopení trajektu v Marmarském moři u přístavu Bandirma na severozápadě Turecka. Na palubě bylo zhruba 100 lidí a 75 vozidel. Záchranáři stále pátrají po čtyřech osobách. Příčinou havárie mohl být podle kapitána špatně naložený náklad, někteří cestující ale tvrdí, že plavidlo bylo zjevně přetížené.

Trajekt Hayat N mířící do Istanbulu se podle tureckých úřadů večer potopil asi 300 metrů od břehu krátce po vyplutí z přístavu Bandirma. „Loď šla ke dnu během půl hodiny,“ sdělil turecké televizi NTV starosta Bandirmy Recep Eraydin. Ihned poté, co se trajekt začal potápět, naskákali pasažéři do vody. „Zranění utrpělo celkem 89 lidí, zhruba třicítka byla převezena k ošetření do nemocnic,“ sdělil dnes kolem poledne generální manažer turecké námořní dopravy Özkan Poyraz.

Záchranářům se z moře podařilo zachránit asi 90 lidí, včetně všech 27 členů posádky. Čtyři lidé se stále pohřešují, pátrá po nich dvacítka potápěčů. Podle tureckých médií by mezi nimi mohli být někteří řidiči, kteří během noční plavby spali ve svých vozech. Na palubě trajektu bylo 73 kamionů a dvě osobní auta.

Přesná příčina havárie 118 metrů dlouhého plavidla se zatím vyšetřuje. Podle kapitána by na vině mohl být špatně naložený náklad, který se po vyplutí přesunul k jedné části plavidla a přetížil ji. Někteří cestující ale tvrdí, že plavidlo bylo přetížené.

Na pomoc pasažérům povolaly turecké úřady civilní záchranáře i místní rybáře. Po pohřešovaných pátrala i jedna fregata vojenského námořnictva, čtyři plavidla pobřežní stráže a také dva vrtulníky se systémem nočního vidění.