V Haagu odložili proces s generálem Perišičem

Haag -  Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY) v Haagu odložil na neurčito začátek soudního slyšení s někdejším vrchním velitelem srbské armády Momčilem Perišičem obviněným z válečných zločinů. Mluvčí tribunálu bez dalších podrobností uvedla, že za odkladem stojí nutnost jmenování soudců. Při předběžném slyšení se hovořilo o tom, že mandát dvou soudců ze tříčlenného kolegia ještě musí potvrdit Rada bezpečnosti OSN.

Čtyřiašedesátiletý Perišić čelí obviněním z válečných zločinů spáchaných během balkánských válek. V letech 1993 až 1999 byl vrchním velitelem srbské armády a mnohá obvinění proti němu souvisejí s tím, že nepostupoval dostatečně důsledně vůči svým podřízeným. Nezahájil například vyšetřování masakru ve Srebrenici, kde v roce 1995 srbské jednotky povraždily na osm tisíc muslimských civilistů, a viníci tak ušli bez potrestání. Podle žalobců nese i zodpovědnost za zločiny, které spáchali příslušníci srbské armády během obklíčení Sarajeva v letech 1992 až 1995 a při útoku na Záhřeb v květnu 1995.

Celkem se má exgenerál, který se tribunálu vzdal dobrovolně v roce 2005, zodpovídat v celkem 13 bodech obžaloby, mezi nimiž jsou i obvinění z vražd či pronásledování civilního obyvatelstva. Pokud bude uznán vinným, hrozí mu až doživotní trest.

Perišić byl na začátku 90. let blízkým spolupracovníkem tehdejšího jugoslávského prezidenta Slobodana Miloševiče, pak se ale přidal na stranu opozičního hnutí, které ho v roce 2000 odstavilo od moci. Ve vládě Zorana Djindjiče pak zastával post vicepremiéra, z nějž odstoupil v roce 2002 kvůli podezření ze špionáže ve prospěch USA.