Do Spojených států přiletěli první Češi bez amerických víz

New York - Devatenáct let od pádu železné opony přicestovali dnes poprvé do Spojených států Češi bez amerických víz. Cestující přiletěli v den zahájení bezvízového režimu do New Yorku pouze s elektronickou registrací a biometrickým pasem. Na palubě pravidelné linky Českých aerolinií byli ministr vnitra Ivan Langer a český vicepremiér Alexandr Vondra.

„Díky zrušení víz můžeme sdílet více svobody i více bezpečí,“ řekl po příletu Langer, který přiletěl na soukromou návštěvu a využil tedy také systém elektronické registrace. Bezvízový projekt je postaven na partnerském principu, uvedl. „Kromě jiného stojí na výměně informací o osobách, které jsou podezřelé ze závažné trestné činnosti, z páchání terorismu. My dáváme, a naopak něco dostáváme. Máme tak více šancí chránit jak Američany, tak i občany České republiky,“ podotkl.

Zatímco západoevropské země ustoupily od vízové povinnosti pro Čechy hned krátce po svržení komunistického režimu v Československu v roce 1989, Spojené státy tak učinily až od dnešního dne. Američané přitom mohou překračovat české hranice bez víz už od května 1990, zatímco občané starých zemí Evropské unie a NATO mohli do Ameriky cestovat bez víz.

Zavedením bezvízového režimu „zmizela jedna velká nespravedlnost“, řekl dnes po příletu do Spojených států český vicepremiér Alexandr Vondra, podle něhož na to byl „nejvyšší čas“. Úspěch připsal současné vládě, které se podle něj podařilo u Američanů zrušení víz prosadit. „Museli jsme to dát do kontextu a vysvětlovat, že to je nespravedlnost,“ řekl. Uznání si podle něho zaslouží i americký prezident George Bush, jehož vládě se podařilo o zrušení víz přesvědčit Kongres.

Visačka - památka na první let v bezvízovém režimu

Na palubě letadla byla mezi politiky i Lenka Čílová, která by se mohla stát symbolem historické změny. Kromě dvou ministrů byla jediná z celého letadla, kdo skutečně přiletěl bez víza v pase. Byla to její první cesta za oceán a v Praze i New Yorku byla v obležení médií.

Ostatní cestující si aspoň odnesli památeční visačku na let prvním bezvízovým spojem a vzpomínky na procedurou na americké ambasádě. Tu teď absolvuje jenom ten, komu odmítnou žádost po internetu, a ten, kdo jede do Ameriky za prací nebo studovat.

Češi a občané dalších šesti zemí rozšířili klub původně 27 států s bezvízovým stykem. Na rozdíl od nich musí vyplňovat internetový dotazník. Ostatní jezdí do Ameriky bez omezení. Ne ale nadlouho - za necelé dva měsíce se to změní. Od 12. ledna budou tento systém používat všechny země s bezvízovým stykem. Pak už skutečně nebude rozdíl, jestli přijíždí Němec, Francouz, Čech nebo Slovák.

  • Snímač otisků prstů autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/530/52943.jpg
  • Visačka - První bezvízový let autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/530/52939.jpg