V Íránu bylo popraveno deset lidí, včetně jedné ženy

Teherán - Deset lidí odsouzených za vraždy bylo dnes v teheránské věznici Evine v Íránu popraveno oběšením. Mezi odsouzenci byla i jedna žena. Informovala o tom íránská polooficiální agentura Fars. Sdružení na ochranu lidských práv ale uvádějí, že popravená žena zabila manžela proto, že znásilnil čtrnáctiletou dceru. Soudce, kterého Fars uvedla jen pod jménem Džabarí, potvrdil vykonání hrdelního trestu a upřesnil, že žena odsouzená k smrti "zabila svého manžela a poté rozsekala jeho tělo na malé kousky".

Podle statistiky agentury AFP dnešní popravy zvýšily počet osob, na nichž byl letos v Íránu vykonán rozsudek smrti, na 216. Od loňska se v Íránu zvyšuje počet vynesených hrdelních rozsudků v rámci kampaně, jejímž cílem je zlepšit bezpečnost v zemi. Trest smrti může být v Íránu vynesen za vraždu, znásilnění, ozbrojenou loupež, cizoložství a obchodování s drogami.

Ochránci lidských práv kritizují vysoký počet poprav

Sdružení na obranu lidských práv, zejména skupina aktivistů kolem íránské právničky a nositelky Nobelovy ceny za mír Šírín Ebadíové, tuto skutečnost kritizují. Sdružení obránců lidských práv podle agentury AFP uvedla, že popravená Fátima Pažúová zabila svého manžela proto, že znásilnil čtrnáctiletou dceru. S mužem prý žila v takzvaném přechodném manželství.

„Dočasné manželství“ je dohoda mezi mužem a ženou vstoupit za vzájemně dohodnutých podmínek na určitou dobu, třeba jen na pár dní či hodin, do manželského svazku. Vyznavači šíitské větve islámu tuto metodu praktikují již dlouhou dobu. Sunnitští muslimové toto počínaní naopak odsuzují s tím, že se v podstatě rovná prostituci.

Vydáno pod