Povolební nepokoje v Nigérii připravily o život stovky lidí

Jos (Nigérie) - Stovky lidí zemřely při etnických a náboženských střetech v nigerijském Josu. Muslimové a křesťané začali proti sobě bojovat po místních volbách. Shořelo několik mešit a kostelů, 10 tisíc lidí opustilo své domovy. V Josu platí výjimečný stav a zákaz vycházení. Město leží mezi muslimským severem a převážně křesťanským jihem Nigérie.

Podle Červeného kříže bylo do hlavní mešity v Josu přivezeno přes 200 těl. Jiné zdroje uvádějí, že jich je nejméně 300, některé hovoří dokonce o 400. Do mešity však nebyli přiváženi zabití křesťané, takže počet mrtvých bude pravděpodobně ještě vyšší.

Guvernér státu Plateau prodloužil ve městě výjimečný stav poté, co zákaz nočního vycházení v pátek neměl kýžený účinek. Sporadické násilí pokračovalo i poté. Policie zadržela kolem 500 mladých křesťanů i muslimů, kteří se zúčastnili vzájemných střetů.

Podle nigerijského Červeného kříže uteklo na 10 tisíc lidí z domovů -schovávají se ve státních budovách nebo v kasárnách. Ti, kteří se odváží na ulici, chodí s rukama nad hlavou, aby bylo jasné, že nejsou ozbrojení. Ve městě platí zákaz vycházení a výjimečný stav. Hlídkuje tu armáda, vojáci už zabavili stovky zbraní.

„Hausové a Beromové chtějí spolu bojovat a mezi nimi jako nárazník se snaží armáda situaci uklidnit,“ prohlásil jeden z obyvatelů. Tyto nepokoje jsou nejvážnějšího rázu v nejlidnatější africké zemi od května 2007, kdy k moci přišel prezident Umaru Yar'Adua. Nynější nepokoje vyvolaly informace o výsledcích místních voleb, v nichž zřejmě prohrál hauský kandidát.