Americká ministryně zahraničí Riceová navštíví ve středu Indii

Washington - Americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová navštíví ve středu na žádost prezidenta USA George Bushe Indii. Podle mluvčí Bílého domu Dany Perinové je chystaná návštěva americkou demonstrací solidarity s obyvateli Indie, která se vzpamatovává z teroristického útoku. Riceová přijede do Dillí po úterní schůzce NATO v Londýně. V Indii podali demisi ministr vnitra a poradce pro národní bezpečnost. Přijali tak odpovědnost za to, že teroristickým útokům nedokázali zabránit.

Riceová je od samého počátku teroristického útoku v kontaktu s ministry zahraničí Pákistánu a Indie, aby se pokusila zmírnit politické napětí v regionu.

Ozbrojené útoky si minulou středu na deseti místech indické Bombaje vyžádaly nejméně 174 lidských životů. Dalších 239 osob bylo zraněno. Vojákům a policii trvalo přes šedesát hodin, než ve městě znovu obnovili pořádek. „Teroristé přišli, protože jsme snadný cíl, nemáme tak rozsáhlá bezpečnostní opatření jako jiné země,“ řekl manažer developerské firmy Jalak Gurabat.

Teroristi do Bombaje přijeli z Pákistánu. Výrazně proto stouplo napětí mezi oběma státy. Pákistánský prezident Zardárí nabídl spolupráci při vyšetřování. „Chyběla včasná komunikace mezi centrální vládou, úřady jednotlivých států a tajnými službami,“ tvrdí majitel obchodu Arish Lakhab.

Mezi mrtvými je podle ministerstva vnitra 22 cizinců, dalších 23 jich utrpělo zranění. Mezi oběťmi není žádný Čech. Akce útočníků zřetelně pošramotila zlepšující se vztahy Indie s Pákistánem.