V rumunských volbách vítězí sociální demokraté nad liberály jen o půl procenta

Bukurešť - Po sečtení téměř všech hlasů v parlamentních volbách v Rumunsku vede Sociálnědemokratická strana (PSD) nad Demokratickou liberální stranou (PD-L). Náskok je ale velmi těsný, PSD vede jen o 0,5 procenta. Spočítáno je přitom 99,6 procenta hlasů.

Podle posledních výsledků se pro PSD vyslovilo 33,5 procenta voličů, zatímco pro PD-L 33 procent. Souboj opozičních sociálních demokratů a liberálů byl dramatický a plný zvratů. Během dnešního sčítání hlasů se prvenství přiklánělo střídavě k oběma stranám.

Dosud vládnoucí Národní liberální strana (PNL) premiéra Calina Popeska Tariceanua se s 18 procenty hlasů umístila na třetí příčce. Její volební výsledek, který se příliš neliší od předvolebních odhadů, jí stačí na to, aby se stala klíčovým hráčem v nadcházejících jednáních.

Čtvrtou stranou, která bude zastoupena v parlamentu, je Demokratický svaz Maďarů v Rumunsku (UDMR), který zastupuje téměř dvoumilionovou maďarskou menšinu. Ve volbách mu dalo hlas 6,2 procenta voličů. Naopak poprvé od roku 1992 nezasednou v parlamentních lavicích poslanci extrémně pravicové strany Velké Rumunsko, jejichž formace nepřekročila nutný pětiprocentní práh.

Současné rozložení sil by nasvědčovalo tomu, že povolební jednání budou dlouhá a Rumuni si zřejmě počkají, než vznikne nový kabinet, protože ani jedna ze stran nedá dohromady v parlamentu většinu.