Gruzínský ministr obrany a ministryně zahraničí ve vládě končí

Tbilisi - Gruzínský premiér Grigol Mgaloblišvili dnes odvolal ministra obrany Davida Kezerašviliho a ministryni zahraničí Eku Tkešelašviliovou. Konec obou těchto politiků předseda vlády zdůvodnil tím, že vláda po srpnovém rusko-gruzínském konfliktu potřebuje zásadní personální změny.

„V oblasti obrany jsou potřeba změny. Je důležité posílit zahraniční politiku, v tomto směru je třeba více zkušeností,“ řekl premiér na tiskové konferenci. Podle těchto slov by kritéria měli splnit náměstek ministra obrany Bata Kutelia, který povýší a stane se ministrem obrany, a dosavadní ministr kultury Grigol Vašadze, který přesedlá na křeslo ministra zahraničí.     

Změny na klíčových postech v gruzínském kabinetu jsou další reakcí na srpnovou pětidenní válku s Ruskem, která se strhla kolem sporu o kontrolu nad dvěma separatistickými gruzínskými regiony Jižní Osetií a Abcházií. Jako prvního odvolal v říjnu gruzínský prezident Michail Saakašvili premiéra.

Odvolání ministra obrany Davida Kezerašviliho není podle zpravodaje ČT Tomáše Vlacha velkým překvapením. Jeho setrvání ve vládě totiž dlouhodobě kritizovala opozice. Ta požadovala, aby ministr přijal odpovědnost za ústup gruzínské armády během srpnové války s Ruskem a selhání vojáků v Jižní Osetii. Vojáci se zde ocitli bez velení a zásobování a mnoho z nich uteklo z bojiště. Za to se sice před soudem ocitlo několik generálů, jak ale procesy skončily, se zatím nedostalo na veřejnost.

Překvapivé naopak bylo odvolání ministryně zahraničí Eky Tkešelašviliové, která na neúspěchu během konfliktu s Ruskem neměla přímý podíl. Spíš se očekávalo, že bude odvolán ministr vnitra. Pokud by měly následovat další personální změny ve vládě, zřejmě by se o svůj post měl nejvíc bát právě ministr vnitra.