Írán údajně vyzkoušel novou raketu v rámci vojenského cvičení

Teherán - Íránská armáda otestovala novou raketu středního doletu Nasr-2, stalo se tak v rámci námořního cvičení, které tento týden uspořádala podél strategické vodní cesty. Raketa byla odpálena z vojenské lodi, zasáhla a zničila cíl ve vzdálenosti 30 km, informovala íránská agentura IRNA.

Šestidenní vojenské cvičení zahájil Írán v úterý v Ománském moři a v Perském zálivu. Svou vojenskou sílu demonstruje na pozadí pokračujícího napětí ve vztazích s Izraelem a USA, které nevyloučily vojenský zásah v případě, že ztroskotá diplomatické úsilí přimět Teherán k ukončení jeho kontroverzního jaderného programu.

Írán varoval, že v případě jakéhokoli napadení uzavře Hormuzský průliv, což by ochromilo vývoz ropy z Perského zálivu.

Raketa země-země Nasr-2 byla testována v operačním prostoru Ománského moře v sobotu, uvedl íránský rozhlas. Podle agentury IRNA byla raketa odpálena z vojenské lodi, zasáhla cíl vzdálený 30 kilometrů a zničila jej.

Írán testoval rakety již v listopadu

Tři nové typy raket odzkoušela údajně íránská armáda už v rámci cvičení Velký Prorok II počátkem listopadu. Testované nové typy raket s označením Núr, Kousar a Nasr mají údajně dolet zhruba 170 kilometrů a byly sestrojeny pro námořní bitvy. Podle admirála íránského námořnictva Sardara Fadávího jsou tyto zbraně schopné pokrýt Hormuzský průliv, Perský záliv a Ománský záliv a celá oblast je tak pod íránskou kontrolou.

Spojené státy, jejichž 5. flotila má základnu v Bahrajnu, přislíbily, že udrží námořní cesty v daném regionu otevřené. Podle expertů citovaných agenturou Reuters by íránské námořnictvo nebylo pro americké technologie vážným soupeřem, mohlo by prý ale způsobit chaos na vodní trase, kterou prochází 40 procent ropy, se kterou se ve světě obchoduje.