Násilnosti v Řecku pokračují; k protestům se připojila opozice

Athény - Násilné nepokoje v Řecku pokračovaly další noc. Tisíce studentů a levicových demonstrantů napadly banky a obchody v Athénách a dalších městech. Demonstranti útočili pomocí zápalných lahví a kamenů, policie se bránila slzným plynem. Zraněno bylo přes 30 lidí. K protestům se připojili opoziční komunisté i socialisté. Demonstrace vyprovokoval sobotní kontroverzní zásah policie proti řádění mladých radikálů, při němž byl zastřelen patnáctiletý mladík. Nepokoje radikální mládeže se z Řecka šíří do zahraničí, 15 demonstrantů obsadilo řecký konzulát v Berlíně. Německá policie je v pohotovosti.

V Soluni na severu země napadl tisícový dav dvě policejní stanice, skupiny radikální mládeže začaly večer rabovat desítky obchodů v centru města. Oddělené skupiny začaly podpalovat popelnice, zaměřily se také na obchody s klenoty. Násilnosti pokračovaly i na ostrovech Kréta, Korfu a Rhodos.

V centru Athén to podle svědků vypadalo téměř jako ve válečné zóně. Mladí zakuklenci způsobili požár obchodního domu.. Při útoku na policejní stanoviště byl zraněn jeden policista. Někteří levicoví radikálové se v předešlých dnech ukryli v budově polytechnické univerzity, na jejíž půdu nesmí policie. Ta dnes uvedla, že v Athénách bylo kvůli narušování pořádku a rabování zadrženo nejméně 20 lidí.

Ke tlaku na konzervativní vládu se přidala i opozice. Komunistická strana svolala na dnešní večer masovou demonstraci do centra Athén i čtyř dalších řeckých měst. Socialisté, kterým v poslední době stoupá popularita, požadují předčasné volby.

V násilnosti se podle agentury AP změnila dnešní demonstrace v malém městě Trikala v centru Řecka, kde byla zablokována železniční doprava a při střetech s demonstranty údajně zraněn jeden policista. Situace je vyhrocená také v největším řeckém přístavu Pireus.

Rovněž u řeckého generálního konzulátu v Berlíně dnes demonstrovala skupina mladých Řeků. Asi patnácti z nich se podařilo proniknout do budovy a konzulát po osm hodin na protest proti sobotnímu zásahu policie okupovali. V kyperské Nikósii policie zatkla dva studenty při incidentu, jímž vyvrcholil protest studentů před řeckým velvyslanectvím. Mladíci se pokusili násilím prorazit kordon policie, která střežila diplomaty.

Případ zabitého chlapce se vyšetřuje

Současný kabinet, který se potýká se sérií skandálů a ekonomickou krizí, se marně snaží situaci uklidnit. Situace se ještě více vyhrotila po smrti studenta, který byl policií zastřelen během pouličních nepokojů.

Chlapce podle úřadů v sebeobraně zastřelil policista, když hlídku v sobotu napadla skupina mladíků. Podle demonstrantů ale šlo o chladnokrevnou vraždu. Policie případ vyšetřuje a ve vazbě se zatím ocitli dva její členové.

V souvislosti s tímto případem nabídl svou rezignaci ministr vnitra, premiér Kostas Karamanlis ji ale zatím nepřijal. Premiér také napsal kondolenční dopis rodině patnáctiletého chlapce, jehož smrt násilnosti odstartovala.

Na dnešní večer jsou hlášeny další demonstrace, které svolala komunistická strana a opoziční strana Pasok, které tak vyjadřují i nespokojenost s ekonomickou politikou konzervativní vlády. Na středu je ohlášena také čtyřiadvacetihodinová stávka proti penzijní reformě a ekonomické politice vlády. Řekové se obávají, že demonstrace mohou trvat několik dní.

Řecký premiér: Násilnosti nebudeme tolerovat

„Nepřijatelné a nebezpečné události“, které následovaly po sobotním zastřelení mladíka, „nemohou být a nebudou tolerovány“, prohlásil dnes premiér Karamanlis v televizním proslovu k národu. Řekl, že „dramatu využily extremistické živly, jejichž jediným cílem je násilí. Stát bude chránit občany, bude chránit společnost“, zdůraznil.

Karamanlis uvedl, že dal pokyn ministru hospodářství, aby byli urychleně odškodněni Řekové, jejichž majetek byl při pouličních násilnostech zničen nebo poškozen.