Ameriku stále sužuje mráz, sníh způsobuje problémy v Rakousku a ve Španělsku

Washington/Madrid/Vídeň - Rozmary počasí dál trápí miliony lidí v Evropě a Americe. Španělsko a sever Švédska zaskočilo nezvykle husté sněžení. Itálii a Velkou Británii zase postihly velké záplavy. Kalamita zasáhla i Spojené státy. Asi 800 tisíc lidí je už třetí den kvůli mrazu bez proudu. Právě sníh a mráz znepříjemňuje život většině Západoevropanů. A to nejen v Alpách. Sněhová nadílka působí problémy řidičům ve Španělsku. Úřady uzavřely 5 horských průsmyků. Na horské silnici poblíž Madridu uvízly na několik hodin 3 tisíce aut. Kolona dosáhla délky 20 kilometrů. S rekordním přívalem sněhu se dál potýká Rakousko. Silničáři po několika dnech zprůjezdnili hlavní tahy u Villachu.

Situace se mírně zlepšuje v Itálii, ale nebezpečí povodní tu stále trvá. Naopak stav na druhé straně Atlantiku zůstává krizový. Ledové počasí na severovýchodě Spojených států nepolevuje. Na severovýchodě USA zůstává i dnes bez proudu zhruba 800 tisíc domácností. Od pátku totiž sužují obyvatele států New York, New Hampshire, Massachusetts a Maine vytrvalé mrznoucí přeháňky. Námraza zpřetrhala na mnoha místech elektrickou síť a technické čety rozvodných závodů jen s velkými obtížemi napravují škody, které nepřízeň počasí způsobila. Rozsah škod zatím nelze ani odhadnout. 

Guvernéři vyhlásili ve všech čtyřech státech už v pátek či v sobotu buď plný, nebo částečný výjimečný stav. Místním opravárenským četám přijely na pomoc týmy z dalších amerických států, například z Michiganu či z Virginie a také z Kanady.

Složitá situace v New Hampshire

Nejkomplikovanější situace panuje v New Hampshiru, kde se podaří elektrickou síť plně zprovoznit podle místní elektrárenské společnosti zřejmě až ve čtvrtek či v pátek. Některé oblasti už dokázaly technické čety napojit, desetitisíce domácností ale stále zůstávají bez světla i bez tepla.

Mnoha postiženým, na něž čekala doma už třetí mrazivá noc, poskytli dočasný přístřešek dobrovolníci, kteří nejsou na proudu závislí, nebo kde nebyly dodávky elektřiny přerušeny.

„Mám byt, ale bez tepla, světla a vody. Minulou noc jsem to tam ještě vydržela, ale teď už to nejde,“ prohlásila 74letá Amy Raymondová, která získala dočasné ubytování ve městě Rindge.

V Rindge skončil i 88letý Ed Stevens, ačkoli od pátku odmítal výzvy, aby opustil své promrzlé bydliště a uchýlil se na pár dní někam do tepla. „Nejdřív jsem je posílal pryč. Pak ale byla volba jasná - buď zmrznout doma, nebo zůstat několik dnů jinde. Tak jsem tady,“ říká.

Někteří lidé topí nouzově; hrozí jim udušení

Lidé se snaží ohřát pomocí nouzových topidel či generátorů; úřady hlásí nejméně tři úmrtí, kde je podezření na otravu kysličníkem uhelnatým.

Po celém regionu neúnavně pracují opravářské čety, které odstraňují zlámané sloupy a zpřetrhané vedení i poničené zařízení.