Vondra: Úspěch předsednictví nemůžete měřit počtem vyvěšených vlajek

Štrasburk - Po Nicolasu Sarkozym, který se dnes v Evropském parlamentu symbolicky loučil s francouzským předsednictvím Evropské unie, vystoupil ve Štrasburku i Alexandr Vondra. Český vicepremiér pro evropské záležitosti v úvodu vyjádřil Sarkozymu uznání. "Vidíme v Sarkozym velké vůdčí schopnosti, které jsou výjimečné oproti standardu," pochválil Vondra hlavu francouzského státu. Následně reagoval na Sarkozyho výtku ohledně nedostatku unijních vlajek na veřejných budovách v Česku. "Úspěch předsednictví by neměl být měřen počtem vyvěšených vlajek," poznamenal Vondra.

Novinářům Vondra sdělil, že Česko se na předsednictví připravuje už tři roky a je schopné převzít předsednické křeslo unie. Připomenul, že před osmi lety byly pochyby o tom, zda vedoucí pozici „sedmadvacítky“ bude způsobilé převzít Švédsko - a podařilo se mu to.

Nebudeme uspávači hadů, říká Vondra

Stín Sarkozyho předsednictví zůstal viset nad otázkami některých novinářů. Na dotaz, zda chce Česko vystupovat také tak výrazně, Vondra odpověděl: „Český premiér je velmi energický člověk, takže nelze čekat, že naše předsednictví bude ve stylu uspávačů hadů. Jsme ale realisté. Nejsme supervelmoc, nemáme nukleární ponorky, nemáme stálé křeslo v Radě bezpečnosti OSN. Každopádně chceme pokračovat v tom, co začalo francouzské předsednictví.“

„Kdyby se stalo něco podobného jako v Gruzii, navštívili byste nejprve tu lokalitu nebo byste čekali na mandát sedmadvacítky?“ narážel dále jeden z novinářů na Sarkozyho rázné vystupování během krize na Kavkaze. „Když se vyskytne podobná situace, musíte reagovat, musíte jednat,“ odpověděl mu Vondra. „Musíte ale následovat jistou posloupnost, jako jsou třeba konzultace,“ zmírnil následně svá slova.

Evropská unie
Zdroj: ČT24