Francouzský list: Klausův populismus závidí i Kaczyński

Paříž - Václav Klaus bojuje proti Evropské unii s takovým populismem, že mu může závidět i polský prezident Lech Kaczyński. Uvedl to dnes francouzský regionální deník Les Dernieres Nouvelles d'Alsace ve svém komentáři ke končícímu francouzskému předsednictví. "Nastane po velmi politické Evropě Nicolase Sarkozyho velký návrat technokratické Evropy? Obava je reálná, natolik má budoucnost předsednictví Evropské unie, které bude zastávat Česká republika od 1. ledna, tak nejasné obrysy," napsal list.

Podle listu se Česko stále nemůže rozhodnout, zda bude hlasovat pro Lisabonskou smlouvu. „A to není jediná bizarnost, šéf státu Václav Klaus, který se představuje sám jako 'evropský disident', je militantní euroskeptik. Odmítá modrou vlajku s hvězdami, srovnává Evropskou unii se Sovětským svazem a samozřejmě odmítá jakoukoli politiku integrace, přičemž mimo jiné podporuje irské odpůrce Lisabonské smlouvy. A to všechno s populismem, před kterým může jeho polský protějšek Kaczyński jen blednout závistí,“ dodává se v článku.

Evropská komise, které Sarkozy během svého úřadování údajně pořádně zatopil, může prý být s českým předsednictvím v klidu. „Ledaže by pražští liberálové uspořádali na bruselskou byrokracii hon, což by nebylo tak špatné,“ uzavírá Les Dernieres Nouvelles d'Alsace.