Zoo v egyptské Gíze je snad z nejhoršího venku

Káhira - Zoologická zahrada v Gíze nedaleko Káhiry patřila svého času ke korunním klenotům afrických zoo. Před pěti lety však byla po neúspěšné inspekci vyřazena z hlavní světové asociace zoologických zahrad, provázely ji skandály včetně několika tragických úmrtí. Nyní se jí opět podařilo stát členem prominentní skupiny afrických zoo a má šanci navázat na starou tradici. "Pokračující izolace této zoo od velké komunity zahrad neslouží ničemu," zdůrazňuje se v prohlášení Africké asociace zoologických zahrad a akvárií. Ta zároveň poukazuje na "upřímnou touhu" vedení zoo po změně.

Zahrada vznikla na pokyn člena egyptské královské rodiny Chadíva Ismáíla a byla otevřena v roce 1891. Ve své době byla jednou z nejlepších zoo světa, v poslední době ji ale sužovaly finanční i další vážné problémy. Dva zaměstnanci zoo přišli o život; jednoho sežrali v roce 1993 lvi, když nechal dveře jejich klece otevřené během krmení. Obě šelmy byly posléze zastřeleny. Později slon udupal k smrti dalšího ošetřovatele. Lední medvěd, který trpěl káhirským vedrem, byl převezen do přímořské Alexandrie. Ošetřovatelé doufali, že se mu tam bude dařit lépe, zvíře však pošlo. V uplynulých letech uhynula poslední žirafa.

V roce 2006 byla zoo na krátkou dobu uzavřena poté, co uhynuly desítky ptáků, někteří na ptačí chřipku. Ministerstvo zdravotnictví následně oznámilo, že zoo musí utratit všech více než 500 ptáků a vysušit jejich nádrže. A nakonec v loňském roce vetřelci vnikli pod rouškou noci do areálu a zabili dva velbloudy. Podle mluvčí zoo se jeden z mužů po svém dopadení přiznal, že chtěl jejich části použít pro černou magii.

Přesto tato zoo zůstávala oblíbeným místem pro egyptské rodiny - tisíce jich přicházejí do této zelené oázy v přelidněné Káhiře a o víkendech a státních svátcích na jejích trávnících pořádají pikniky.

Přijetí káhirské zahrady do asociace ji přivede zpět do náručí mezinárodní zoologické komunity a je výsledkem snahy nového vedení vytvořit lepší životní podmínky pro její zvířecí obyvatele. V zoo provedlo prohlídku několik zahraničních inspekčních skupin a africká asociace prohlásila, že její personál pod novým vedením „otevřeně a čestně“ uznal všechny problémy. Aktivisté za práva zvířat si ale stěžují, že klece ve viktoriánském stylu, z nichž některé připomínají spíše skříně nežli příbytek pro živočichy, jsou příliš malé a zašlé a navíc ošetřovatelé vědí jen málo o zdraví zvířat.

Přesto se zoo, jež bylo původně koncipováno pro květiny, exotické rostliny a africká divoká zvířata, snaží o vylepšení. Letos instalovalo chladicí systém pro vnější výběh ledních medvědů a do jejich prostorů na spaní byla instalována klimatizace. V současnosti zoo pracuje na zlepšení podmínek pro šimpanze.

  • Lvi autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/177/17640.jpg
  • Sloni zdroj: Wikipedia.org http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/167/16694.jpg