Další boje v Afghánistánu - 11 povstalců a jeden kanadský voják zahynuli

Kábul - Vojáci mezinárodní koalice vedené Spojenými státy zneškodnili v jihoafghánské provincii Kandahár 11 povstalců radikálního hnutí Taliban. Na jiném místě provincie zahynul při výbuchu nastražené bomby jeden kanadský voják a další tři byli zraněni. Jednotka zaútočila na skupinu, která měla vyrábět a rozmisťovat improvizované nálože. Letos v Afghánistánu přišlo o život skoro 300 zahraničních vojáků, včetně dvou Čechů. Při násilnostech zahynulo přes 6000 lidí.

Koaliční jednotky zaútočily na buňku Talibanu, která se specializovala na výrobu a rozmísťování improvizovaných náloží. Při střetu asi 75 kilometrů od provinční metropole Kandaháru zabili mimo jiného i velitele této buňky Šáhira Sáhiba.

Na improvizovanou nálož najelo v pátek i vozidlo s kanadskými vojáky, kteří nedaleko Kandaháru plnili bezpečnostní úkoly. Exploze zabila jednoho muže, zbývající tři museli být převezeni vrtulníkem do nemocnice, ale jsou ve stabilizovaném stavu.

Poslední dva roky jsou v Afghánistánu nejkrvavějším obdobím od americké invaze v roce 2001. Letos už bylo v Afghánistánu zabito 291 zahraničních vojáků, včetně dvou Čechů. Celkem od počátku roku při násilnostech přišlo o život přes 6000 lidí. V zemi je nasazeno na 70 tisíc příslušníků mezinárodních sil a příští americký prezident by chtěl kvůli zhoršené bezpečnostní situaci vyslat v nadcházejících 18 měsících do Afghánistánu dalších až 30 tisíc Američanů.