Tisíce lidí protestují proti izraelskému útoku v Gaze

Bejrút - Tisíce Palestinců dnes vyšly do ulic blízkovýchodních měst od Libanonu až po Írán, aby protestovaly proti izraelském náletu na pásmo Gazy. Protesty se obešly bez násilností s výjimkou severoiráckého Mosulu, kde se protestní shromáždění stalo terčem sebevražedného útočníka na kole. Ten odpálil nálož v blízkosti davu asi 1300 lidí, zabil jednoho z demonstrujících a 16 dalších zranil. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil. Útoky, při nichž podle posledních údajů palestinských zdravotníků od soboty zahynulo 280 lidí a více než 700 jich bylo zraněno, pobouřily nejen tradiční izraelské protivníky, ale vyvolaly nevoli i mezi regionálními spojenci židovského státu. Například turecký premiér Recep Tayyip Erdogan označil izraelské nálety za zločin proti lidskosti.

V Libanonu se sešel dav čítající asi tisíc lidí, kteří pod libanonskými a palestinskými vlajkami poslouchali projev Usámy Hamdana, oficiálního činitele Hamasu, jenž jim slíbil vítězství a odmítl se vzdát. Jeho projev provázeli demonstrující výkřiky „smrt Izraeli“. „My, Hamas a další frakce odporu v Gaze, víme, že nemáme mnoho alternativ. Máme jen jednu možnost, a tou je vytrvat a odolat, a pak zvítězíme,“ řekl Hamdan.

V hlavním městě sousední Sýrie, Damašku, pochodovalo více než 5000 lidí na centrální náměstí, kde spálili izraelskou a americkou vlajku. Jeden z protestujících nesl transparent s nápisem: „Agrese proti Gaze je agresí proti celému arabskému světu.“ „Pryč s Amerikou, matkou terorismu,“ hlásal jiný.

V jordánském táboře Bikáa pro palestinské uprchlíky a jejich potomky obvinil dvaatřicetiletý Jasín abú Táhá Ameriku a Izrael ze všech blízkovýchodních problémů. „Izraelci zabíjejí naše lidi v Gaze a na západním břehu Jordánu. Američané zabíjejí naše lidi v Iráku. Jsme uprchlíci, vyhnali nás z našich domovů v Tulkarmu v roce 1967 a pořád zůstáváme bez domova,“ řekl s odvoláním na útěk své rodiny během šestidenní blízkovýchodní války. „Co víc ještě Izraelci a Američani chtějí? Přijít sem a zabít nás?“ dodal.

I v obvykle politicky netečných ulicích nablýskané Dubaje se dnes před palestinským konzulátem sešly stovky lidí, někteří zahalení palestinskými vlajkami. Policie nicméně zabránila protestujícím, aby demonstraci rozšířili do okolních ulic.

Izraelské letectvo 27. prosince 2008 zaútočilo na pásmo Gazy, na radikální hnutí Hamas.
Zdroj: ČT24