Útočníci zavraždili na severovýchodě Konga za tři dny 189 lidí

Kinshasa/Kampala - Desítky lidí zmasakrovali v kostele na východě Konga útočníci ozbrojení mačetami. Během třídenních násilností na severovýchodě země, které začaly 25. prosince, přišlo podle agentury Reuters o život 189 lidí. Ugandská armáda z krveprolití obvinila rebely z hnutí Armády božího odporu (LRA).

Podle jednoho evropského humanitárního pracovníka bylo při útoku den po Vánocích zabito přes 100 lidí. Konžská armáda počet mrtvých odhadovala mezi 120 a 150. Mluvčí ugandské armády kapitán Chris Magezi popsal výjev v kostele jako neuvěřitelný. „Bylo to strašné. Na zemi byla mrtvá těla, zejména žen a dívek, rozsekaná na kusy,“ řekl Magezi.

Abel Longi, jeden ze svědků události, v telefonním rozhovoru agentuře AP řekl: „Schoval jsem se v křoví poblíž kostela a slyšel, jak lidé naříkají, když byli vražděni mačetami.“ Dále vypověděl, že rebely z LRA poznal podle jazyka Acholi, kterým komunikovali, a také podle množství malých chlapců mezi útočníky. Únosy dětí a jejich nasazením jako vojáků jsou právě povstalci z LRA nechvalně proslulí.

Mluvčí Armády božího odporu David Matsanga však popřel, že by se hnutí na masakru podílelo. Řekl, že LRA neměla v oblasti žádné bojovníky a z vraždění obvinil ugandskou armádu.

Oddělení OSN pro humanitární záležitosti (OCHA) tvrdí, že podle zpráv místních úřadů zabili rebelové 25. prosince 40 lidí ve Faradje a během dvou následujících dnů usmrtili 89 osob v Dorumě a dalších 60 v Gurbě. Podle OCHA útočníci unesli 20 dětí a neznámý počet dospělých.

Armáda božího odporu vede proti ugandské vládě jednu z nejdelších guerillových válek v Africe. Během konfliktu, trvajícího 22 let, zahynuly desetitisíce civilistů a kolem dvou milionů lidí muselo opustit domovy.

Vydáno pod