Izrael nesouhlasí s rozmístěním pozorovatelů v pásmu Gazy

Gaza/Jeruzalém - Izrael dnes odmítl návrh evropských mocností na rozmístění mezinárodních pozorovatelů v pásmu Gazy po uzavření příměří. Izrael naopak plánuje nasadit do oblasti týmy, které by pátraly po tunelech, jimiž Hamas pašuje do pásma Gazy zbraně. Izraelská ministryně zahraničí Cipi Livniová dnes několikrát zdůraznila, že operace izraelské armády je zaměřená hlavně proti teroristům z Hamasu.

Izraelská ministryně zahraničí Cipi Livniová dnes oznámila, že nevidí žádný důvod pro rozmístění mezinárodních pozorovatelských jednotek, jak navrhují evropské velmoci, které se na Blízkém východě snaží dojednat příměří v pásmu Gazy. V oblasti jedná jak delegace EU vedená Karlem Schwarzenbergem, tak delegace francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho.  

„Nevím, jak by to mohlo pomoci,“ prohlásila o rozmístění pozorovatelů Livniová na tiskové konferenci. Izrael naopak žádá, aby do oblasti Gazy byly vyslány mezinárodní jednotky, které by zabránily Hamasu v pašování zbraní přes podzemní tunely. Těmi totiž Hamas přemisťuje do pásma Gazy rakety a ostatní zbraně.

TK Schwarzenberga a Livniové ke Gaze (zdroj: ČT24)

V boji proti pašování zbraní podzemními tunely by údajně mohli pomoci Izraeli ženisté americké armády, Izrael už údajně požádal Spojené státy o pomoc. Proti pašování zbraní Hamasem dnes vystoupilo i Německo. Hamas přiznává, že pod hranicí pásma Gazy je až 3 000 podzemních chodeb, z nichž některé jsou dostatečně široké na to, aby jimi prošla velká vojenská technika včetně raket.

Livniová: Nemáme nic proti Palestincům, je to boj proti terorismu

Na tiskové konferenci Livniová několikrát zdůraznila, že izraelská operace není namířena proti Palestincům, ale především proti teroristům z radikálního hnutí Hamas. „Jedná se o dlouhotrvající boj proti terorismu, nemáme nic proti Palestincům,“ řekla Livniová.

„Nesnažíme se trestat civilisty, v rámci vojenské akce se snažíme vyhýbat obětem z řad civilistů, bohužel se ale teroristé schovávají mezi civilisty, takže s politováním k tomu dochází,“ doplnila izraelská šéfka diplomacie. Za deset dní bojů v pásmu Gazy zemřelo zatím 540 Palestinců a pět Izraelců.

Karel Schwarzenberg:

„Příměří nemůže být uzavřeno až poté, co izraelská operace dosáhne svých cílů.“

Šéf delegace Evropské unie Karel Schwarzenberg proto Izrael vyzval, aby boje byly co nejdříve ukončeny a začala se řešit humanitární krize v pásmu Gazy. „Evropská unie trvá na příměří. Nesdílíme stanovisko, že příměří může být dosaženo teprve poté, co izraelská operace dosáhne svých cílů. Je neakceptovatelné, aby Gaza byla odříznuta,“ prohlásil Schwarzenberg.

Na to mu Livniová odpověděla, že Izrael chce v oblasti Gazy humanitární krizi řešit a je v tomto ohledu ochoten spolupracovat s mezinárodním společenstvím i Evropskou unií. Livniová nicméně nesouhlasila s tím, že přechody na hranicích pásma Gazy jsou uzavřeny. Nadále tvrdí, že Izrael rozhodně nebrání dodávkám humanitární pomoci přes hranice.

Na závěr uvedla, že boj s Hamasem je boj proti terorismu, a kvůli tomu nemůže být takový konflikt uzavřen žádnou mírovou dohodou. A to by podle Livniové mělo mezinárodní společenství uznat.