V Paříži začal soud s muži obviněnými z účasti na atentátu na ostrově Džerba

Paříž - V Paříži byl dnes zahájen zvláštní proces s trojicí mužů obviněných z teroristického útoku na synagogu na tuniském ostrově Džerba z roku 2002, při kterém zahynulo 21 osob, většinou turistů. Jedním z obviněných je i údajný organizátor útoku z 11. září 2001 v New Yorku Chálid Šajch Muhammad, který je od března 2003 vězněn na americké základně Guantánamo, a je tedy souzený v nepřítomnosti. Rozsudek by měl být vynesen 6. února.

Druhým obviněným je Němec polského původu Christian Ganczarski, který údajně dal pokyn k provedení atentátu. Byl dopaden díky záznamu jeho telefonního čísla v Německu ze satelitního telefonu sebevražedného útočníka i rozhovoru mezi oběma muži. V roce 2003 padl do léčky saúdskoarabských a západních tajných služeb a byl zatčen francouzskou policií na letišti v Paříži.

Posledním obviněným je Tunisan Valíd Navár, bratr mladého sebevražedného atentátníka, který na Džerbě odpálil nálož v nákladním vozidle, které řídil. Je podezřelý z poskytnutí materiální pomoci svému bratrovi, což učinil zejména tím, že mu koupil ve Francii satelitní telefon, s nímž pak atentátník komunikoval s druhými dvěma obžalovanými.

Všichni tři se mají zodpovídat z podílu na útoku a z toho, že útočníka k akci navedli a pomáhali mu v ní. Masakr si vyžádal smrt 14 německých a dvou francouzských turistů a také pěti Tunisanů.

Vyšetřovatelé atentátu považují hlavně Ganczarského za významného člena teroristické sítě al-Káida a hlavního strůjce džerbského atentátu. Údajně využil svých znalostí internetu a radiokomunikací ve službách al-Káidy a slíbil naverbovat další Evropany. Prý se několikrát sešel na afghánsko-pákistánském pomezí s nejhledanějším teroristou světa Usámou bin Ládinem. Je považován za blízkého spolupracovníka Chálida Šajcha Muhammada.

Vydáno pod