Izrael a Hamas přestanou v Gaze na tři hodiny denně střílet

New York - Organizace spojených národů se snaží zastavit válku v Gaze. Její generální tajemník Pan Ki-mun vyzval na zasedání Rady bezpečnosti k okamžitému ukončení bojů a z násilností obvinil obě strany. Rada si vyslechla i francouzsko-egyptský návrh na řešení. Izraelská armáda mezitím pokračuje v útocích na cíle v pásmu Gazy, z oblasti je ale hlášeno méně obětí než v předchozích dnech. Izrael i následně i Hamas dnes oznámily, že ode dneška na tři hodiny denně zastaví vojenské operace, aby umožnily přísun humanitární pomoci.

Podle Pan Ki-muna je také důležité, aby se Palestinci sjednotili pod vedením oficiální vlády prezidenta Mahmúda Abbáse. Ten totiž nemá nad Gazou vedenou Hamásem moc. „Gaza se musí sjednotit se západním břehem Jordánu. A boje musí zastavit jak Palestinci, tak Izrael,“ uvedl generální tajemník OSN.

Probíral se také izraelský útok na školu v uprchlickém táboře Džabálija, při kterém zemřelo přes 30 lidí. Západ ho odsoudil. Izrael tvrdí, že jeho vojáky odtamtud ostřelovali radikálové. OSN naopak říká, že se tam schovávali uprchlíci.

Rada bezpečnosti si vyslechla i francouzsko-egyptský návrh na řešení krize, který podporují Spojené státy i palestinský prezident Abbás. Plán počítá s otevřením hranic pro humanitární pomoc a jejich zabezpečením proti pašování zbraní. Izrael souhlasil s vytvořením humanitárních koridorů. Humanitární dodávky do Gazy pouští, ale může je kdykoli zastavit. Nový návrh bere velmi vážně, zatím ale neřekl, zda ho přijme.

Izrael i Hamas zastaví na tři hodiny denně palbu

Izrael dnes oznámil, že se chystá na tři hodiny denně zastavit vojenské operace v pásmu Gazy v okolí města Gaza. Chce tak umožnit přísun humanitární pomoci pro obyvatele tohoto území ovládaného militantním hnutím Hamas. S odkazem na izraelský armádní zdroj to oznámila agentura Reuters. Tříhodinový klid zbraní mezi 13:00 a 16:00 místního času má začít již dnes.

Palestinské militantní hnutí Hamas dnes oznámilo, že na tři hodiny, během nichž Izrael zastaví útoky, nebude ostřelovat izraelské území raketami.

Boje v Gaze pokračují, ale obětí je méně

Izraelská armáda i dnes pokračuje v útocích na cíle v pásmu Gazy. Z oblasti je sice hlášeno méně obětí než v předchozích dnech izraelské pozemní ofenzivy, vojenský mluvčí však oznámil, že se podařilo zasáhnout asi 40 cílů, zejména na severu pásma Gazy.

Během ranního náletu zahynuli podle úřadů v Gaze čtyři lidé. Terčem izraelských útoků se staly budovy palestinského radikálního hnutí Hamas, bunkry a odpalovací zařízení. Na hranici s Egyptem izraelská armáda bombardovala tunely, které slouží k pašování zbraní. Jak v pořadu Světadíl uvedl český velvyslanec v Izraeli Michael Žantovský, členové Hamasu jsou v úkrytech a zbavily se i svých mobilních telefonů, které usnadňují jejich lokalizaci. Počty mrtvých v Gaze už dosáhly k šesti stům. Izrael ztratil pět vojáků a čtyři civilisty.

  • Husní Mubarak autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/607/60668.jpg
  • Humanitární dodávky do Gazy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/607/60669.jpg
  • Následky bojů v Gaze autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/607/60670.jpg
  • Následky bojů v Gaze autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/607/60671.jpg