Policie v Oaklandu zastřelila neozbrojeného černocha, v ulicích zavládl chaos

Oakland - Policejní násilí v kalifornském městě Oakland, při němž přišel o život neozbrojený černošský mladík, vyprovokovalo tamější černošskou menšinu k nepokojům, které vedly k chaosu na ulicích, ničení majetku a střetům s bezpečnostními silami. V noci na dnešek místní policie zatkla kolem 120 lidí. Úřady města se 400 tisíci obyvateli vyzvaly veřejnost k trpělivosti a nastolení klidu.

Příčinou demonstrací se stal incident o silvestrovské noci, kdy policista zastřelil dvaadvacetiletého Oscara Granta ležícího na nástupišti metra. Na záběrech pořízených lidmi ve vlaku jejich mobilními telefony je vidět, jak se několik policistů sklání nad Grantem ležícím čelem k podlaze. Jeden z nich náhle vytasí pistoli a z půlmetrové vzdálenosti střelí ležícího Granta do zad a následně bezvládnému mladíkovi spoutá ruce. Po několika hodinách v nemocnici Grant zemřel.

Televize CNN informovala o podobném incidentu, který se ve stejný den odehrál v New Orleansu. Policie tam údajně zastřelila 14 ranami, z toho 12 do zad, rovněž dvaadvacetiletého černošského mladíka. Policisté tvrdí, že na ně vystřelil jako první svojí legálně drženou pistolí, jeho rodiče ovšem takovou možnost naprosto odmítají. Zabitý mladík byl absolventem jedné z nejprestižnějších neworleanských středních škol a nikdy neměl problémy se zákonem, uvedla CNN. Incident se vyšetřuje.

Mehserle odešel od policie, zatím ale není obviněn

Příslušník policejního sboru městské dopravy v Oaklandu Johannes Mehserle, který podle všeho zastřelil Oscara Granta, ve středu od policie odešel. Důvodem odchodu je, aby sbor mohl pokračovat ve své běžné práci. Zatím nebyl z ničeho obviněn. Policejní odbory mu vyslovily plnou podporu. Oaklandské policejní velitelství šetří případ podle informací tisku jako vraždu, i když Mehserleovu výslechu dosud bránili jeho právníci.

Z vyšetřování je zatím známé jen to, že Granta a několik jeho společníků policie vyvedla z vagonu metra kvůli bitce mezi dvěma skupinami mladíků, které se vracely ze silvestrovských oslav v nedalekém San Francisku.

Nedávná střelba je zatím posledním incidentem ve městě známém napjatými vztahy mezi černošskou komunitou a policií. Jejich historie obsahuje i případ rozsáhlé korupce mezi policisty obviněnými ze zneužívání pravomocí a z falešných prohlášení. I když byli tři příslušníci sboru osvobozeni, reputaci policie to nepomohlo, uvádějí místní média.

Několik představitelů organizací na obranu občanských práv prohlásilo, že pouliční násilí odráží zlobu mezi mládeží, především mladými černochy, kteří cítí, že se na ně policie zaměřuje neprávem.