Výbuch v Ingušsku zabil 8 lidí, pod troskami jsou možná další

Nazraň (Rusko) - Osm mrtvých a dvě desítky zraněných si dnes ráno vyžádal výbuch v třípatrové budově soudu v Nazrani v severokavkazském Ingušsku, které je součástí Ruska. Čtyři z 18 hospitalizovaných jsou ve vážném stavu. V budově mohla být v okamžiku výbuchu padesátka lidí a záchranáři nevylučují, že pod troskami najdou další oběti. Podle předběžných zjištění explozi zavinil únik plynu. Místní prezident přislíbil důkladné vyšetření.

Neklidné poměry v severokavkazské republice přiměly ruského prezidenta Dmitrije Medveděva, aby koncem loňského října odvolal z čela Ingušska bývalého generála tajných služeb Murada Zjazikova. Nahradil jej bývalý výsadkář Junus-Bek Jevkurov.

Ingušsko je chudá, převážně muslimská země na severním Kavkaze. Moskva se zde snaží potlačit islamistické hnutí, jehož příslušníci podnikají pravidelně útoky na místní představitele. Pořádkové síly prý naopak v odvetě podnikají razie, při nichž mizí podezřelí. Za ozbrojenými přepady ovšem nezřídka stojí také místní zločinecké gangy.

Mapa Kavkazu
Zdroj: ČT24/Markéta Sandanusová
Vydáno pod