Britský ministr zahraničí: Pojem „válka proti terorismu“ je chybný a zavádějící

Londýn - Podle britského ministra zahraničí byla chyba nazývat to, co nastalo po 11. září 2001, válkou proti terorismu. Podle něj tento pojem celé věci spíš uškodil, a proto by se měl přístup v boji proti teroristům nyní zásadně přehodnotit.

„Sedm let po 11. září je jasné, že se musíme zásadním způsobem podívat na naše úsilí o předcházení extremismu a jeho hroznému důsledku - teroristickému násilí,“ napsal Miliband v článku pro britský list The Guardian.

„Od 11. září ovládal terén pojem ´válka proti terorismu´. Tento pojem měl určitou hodnotu - obsahoval v sobě vážnost hrozeb, potřebu solidarity a potřebu rychle odpovědět, v případě potřeby silou. Ale v zásadě je tento pojem zavádějící a chybný. Nejde o to, zda je potřeba zasahovat proti teroru v jeho kořenech všemi nástroji, které máme k dispozici. To musíme. Otázka je jak,“ napsal Miliband.

Ten upozornil na to, že zatímco se po 11. září mocnosti zaměřily na boj proti al-Káidě, existoval bezpočet dalších podobných organizací s různou motivací, které ale mezi nepřátele západní svět nezařadil.

Miliband napsal, že postup proti teroristickým skupinám by měl zahrnovat blokování přísunu zbraní a peněz teroristům, „poukazování na mělkost jejich požadavků a usměrňování jejich stoupenců k demokratické politice“.