Obamu čeká ve funkci amerického prezidenta spousta úkolů

Washington - Seznam úkolů, které čekají nového amerického prezidenta Baracka Obamu, je dlouhý. A jejich řešení nebude tak snadné. Obama se bude muset vypořádat s hospodářskou recesí, válkou v Gaze, bojem s klimatickými změnami, situací v Iráku nebo narůstajícím násilím v Afghánistánu.

„Nadešel čas pro nový začátek. Nový úsvit pro americké vedení, které se musí vypořádat s výzvami 21. století a využít příležitostí, které se v těchto výzvách skrývají,“ hlásá Barack Obama.

Obama se bude snažit zastavit násilí ve světě. Prioritou pro něj zřejmě bude také řešení hospodářské krize. Bude potřeba zreformovat zdravotnictví a zachránit před pádem banky i automobilky. Inaugurace ale žádné čarovné mávnutí proutkem neznamená. Změny půjdou jen pomalu, jak varuje sám Obama.

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)

Svůj tým vybíral nový americký prezident pečlivě. Volil mezi vědci i bývalými politiky, dokonce i mezi soupeři. Pro post ministryně zahraničí vybral svou rivalku z primárek Hillary Clintonovou. Její role bude mimo jiné zásadní i pro to, jak dopadne geopolitický souboj o protiraketovou obranu v Polsku a Česku. Mezi globální priority bude patřit i nárůst čínského vlivu nebo stahování amerických jednotek.

„Barack Obama se bude muset vypořádat možná s nejobtížnějším přesunem v oblasti národní bezpečnosti od dob, co prezident Roosevelt přebíral úřad od prezidenta Hoovera,“ tvrdí analytik Jim Miller z Centra pro novou americkou bezpečnost.

Barack Obama během předvolební kampaně Američanům slíbil, že ukončí válku v Iráku a americké jednotky tuto zemi opustí, a právě na tomto slibu hodně ve volbách vydělal. Změny v zahraniční a vojenské politice tak budou zřejmě největší za poslední desetiletí. „Teď to vypadá, že postupně dojde ke stažení z Iráku, co se týče vojenské přítomnosti, a naopak navýšení v Afghánistánu, kde jsou stále víc potřeba,“ míní šéfredaktor zahraničněpolitického časopisu Foreign Policy Magazine Moses Naim.

Barack Obama zároveň nenechává nikoho na pochybách, že pro řešení konfliktů bude volit jen a pouze diplomacii, a to dokonce i v případě Íránu. K Obamovi upínají mnozí naději, že přinese také řešení konfliktu v pásmu Gazy, na kterém se generace před ním nedokázaly dohodnout. Jeho názor na viníky blízkovýchodní krize se přitom od prezidenta Bushe nemění. „I kdybych ani nebyl politikem. Prostě kdyby někdo posílal rakety na dům, kde spí v noci mé dvě dcery, byl bych připravený udělat vše, co je v mých silách, aby to skončilo,“ nechal se slyšet Obama. 

  • Hillary Clintonová a Barack Obama autor: ČT24, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/480/47975.jpg
  • Barack Obama autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/497/49615.jpg