V Saúdské Arábii zatkli ženu, protože řídila auto

Mecca - Policie v Saúdské Arábii zatkla ženu, která řídila auto. Porušila totiž zákaz řízení vozidel, který v zemi pro ženy platí. Řidička, jejíž národnost a jméno není známo, podle agentur jde ale o mladou ženu kolem 20 let, se pokusila před policií uprchnout. V okamžiku, kdy zjistila, že si policie všimla, jak řídí auto, šlápla na plyn.

„Když žena uviděla policejní auto, pokusila se ujet. Pak ale narazila do jiného auta, které tak částečně poničila,“ uvedl policejní mluvčí. Podle něj nyní žena poputuje před saúdskou prokuraturu a bude proti ní vedeno vyšetřování.

V Saúdské Arábii je ženám zakázáno řídit vozidla, není ale známo, kolik žen tento zákaz porušuje. Saúdská Arábie si statistiky o takových případech nevede.

Ženy v Saúdské Arábii jsou silně diskriminovány. Sice mohou pracovat, cestovat a vdávat se, ke všemu ale musí mít povolení mužského člena rodiny. Na ulici by se neměly ženy bez mužského doprovodu vůbec objevit, nemají ani právo volit. Když žena vypovídá u soudu, má její svědectví poloviční váhu oproti svědectví muže.

O ultrakonzervatizmu v oblasti ženských práv svědčí i případ mladé dívky, které soud vyměřil trest půl roku za mřížemi a navíc 200 ran bičem kvůli porušení dobrých mravů, kterého se měla dopustit, když ji napadla skupina mužů, která ji znásilnila. Podle saúdskoarabských úřadů porušila morálku, protože se setkala se svým bývalým partnerem, ačkoli už byla vdaná za někoho jiného. Organizace pro lidská práva tento případ kritizovaly, na jejich výzvy nakonec saúdskoarabský král udělil ženě milost.

Právě organizace zabývající se lidskými právy za přístup k ženám Saúdskou Arábii hodně kritizují. V poslední době často vystupují i proti zákazu ženám řídit vozidla. Za loňský rok také 125 žen podepsalo petici, aby byl zákaz zrušen. Zdá se, že by se mohlo blýskat na lepší časy, vláda totiž oznámila, že zrušení zákazu zváží.