Topolánek a Barroso o českém předsednictví

Štrasburk - Pád české vlády neohrozí současné české předsednictví EU. V sídle Evropského parlamentu ve Štrasburku o tom dnes europoslance ujistil premiér Mirek Topolánek, který v úvodu svého vystoupení tvrdě kritizoval české sociální demokraty, kteří vyvolali úterní hlasování o nedůvěře. Podle něj vláda během celého předsednictví čelí „bezprecedentním obstrukcím“ ze strany socialistů. Předseda Evropské komise José Barroso v parlamentu vyzval české politické lídry, aby nespojovali Lisabonskou smlouvu s problémy v domácí politice.

Topolánkova kritika vnitropolitických poměrů v Česku, která je na půdě Evropského parlamentu velmi neobvyklá, vyvolala ostrou přestřelku mezi českým premiérem a šéfem socialistů v EP Martinem Schulzem. „Dodnes jste nepochopil, co je úlohou předsedy Evropské rady. Jestli sem přijdete dělat českou vnitřní politiku, tak se nemůžete divit, že my děláme taky vnitřní politiku,“ uvedl Schulz s tím, že k pádu vlády nevedly jen obstrukce sociálnědemokratického tábora, ale i členů ODS a dvou poslankyň, které byly do parlamentu zvolené za zelené, přičemž později byly vyloučeny.

Český premiér se nechtěl k Schulzově emotivní kritice vyjadřovat a jen připomněl incident, který se před šesti lety odehrál mezi šéfem socialistů a současným italským premiérem Silviem Berlusconim. „Nebudu na to reagovat. Udělal to před minulými volbami Berlusconi a já nebudu opakovat jeho chybu,“ poznamenal Topolánek. Berlusconi tehdy Schulzovi nabídl filmovou roli „kápa“ v nacistickém koncentračním táboře.

Zástupci ostatních frakcí sice k českému premiérovi nebyli tak kritičtí jako Schulz, ale i oni vyjádřili určité obavy, především ohledně ratifikace Lisabonské smlouvy v českém Senátu. „Měl byste se postarat o to, aby vaše domácí problémy nepodkopaly vaše tempo a vaše odhodlání,“ řekl šéf liberálů Graham Watson.

Stížnosti adresujte Paroubkovi, poradil Topolánek europoslancům

Topolánek stížnosti europoslanců směřoval na šéfa českých sociálních demokratů Jiřího Paroubka, který je podle něj po vyslovení nedůvěry vládě nyní zodpovědný za schválení, nebo neschválení Lisabonu. Sám premiér přitom dlouhodobě podporuje schválení klíčového unijního dokumentu. „Telefonní číslo je nyní do Lidového domu na Jiřího Paroubka. Ta odpovědnost padá na ty, kteří tu situaci vyvolali. Udělám všechno pro to, abych nemusel odstraňovat svůj podpis z kamene před klášterem svatého Jeronýma (v Lisabonu v místě, kde byla Lisabonská smlouva podepsána),“ řekl Topolánek.

Český premiér v projevu ostře kritizoval i protikrizová opatření Spojených států. Kritika Spojených států jen pár dní před příjezdem nového prezidenta Baracka Obamy na summit EU-USA do Prahy rozlítila opět Schulze. Podle něj Topolánkova řeč v tomto případě neměla úroveň. „To přece není úroveň, na které EU spolupracuje s USA. Vy reprezentujete Radu EU, vy nereprezentujete sám sebe. To je ta velká chyba, které jste se dopustil,“ uvedl šéf socialistů v Evropském parlamentu.

Pro Topolánka bylo dnešní vystoupení v EP druhé v jeho předsednické roli; ještě jedno ho však možná do konce půlročního předsednictví EU čeká. Premiér či prezident předsednické země totiž v europarlamentu vystupuje obvykle i na závěr působení své země v čele unie. Dnešní vystoupení však bylo proti tradicím výrazně kratší.

Po odjezdu premiéra svolal tiskovou konferenci ve Štrasburku také český vicepremiér Alexandr Vondra. Ten podle zpravodajky ČT Evy Hrnčířové připustil, že pád vlády bude znamenat komplikace při ratifikaci Lisabonské smlouvy, stejně jako Topolánek ale označil za viníka Jiřího Paroubka.

Barroso: Česko má povinnost Lisabonskou smlouvu přijmout

Předseda Evropské komise José Barroso dnes v sídle Evropského parlamentu vyzval české politické lídry, aby nespojovali Lisabonskou smlouvu s problémy v domácí politice. Podpisem dokumentu, který má nahradit odmítnutou euroústavu, se podle něj Češi zavázali, že smlouvu ratifikují. „Když podepíšete nějakou smlouvu, vytváříte tím povinnost a ta je závažná,“ řekl šéf Evropské komise. „Jak by se asi Češi cítili, kdyby někdo nepodepsal přístupovou smlouvu do Evropské unie?“ doplnil.

Barroso dal několikrát najevo, že ho domácí spory příliš nezajímají, ale jde mu pouze o to, aby čeští politici naplnili svůj závazek. „ Je velmi důležité si uvědomit jednu věc. Když jste v Evropské unii, máte nějakou odpovědnost vůči ostatním. Změna vlády je v demokracii zcela normální a čas od času se tak děje. Je obvyklé, že jedna vláda podepíše smlouvu, ale ratifikuje ji až ta druhá, protože tohle je demokracie,“ uvedl Barroso.

Předseda Evropského parlamentu Hans-Gert Pöttering dokonce označil případné zamítnutí klíčového dokumentu v Česku za tragédii pro celou zemi. „Stejně jako kdysi řekl Eisenhower (šéf amerického vojska v Evropě během 2. světového války), situace je vážná, ale ne beznadějná. Nedovedu si představit, že Česko a jeho 10 milionů obyvatel se postaví proti 490 milionům občanů v Evropské unii,“ dodal Pöttering.

Premiér Mirek Topolánek v Evropském parlamentu
Zdroj: ČT24