Sankční výbor RB OSN obdržel seznam firem pomáhajících Severní Koreji

New York - Spojené státy a Japonsko předložily sankčnímu výboru Rady bezpečnosti OSN seznamy firem, které by měly být postiženy za pomoc Severní Koreji v její snaze o vývoj balistických raket dlouhého doletu. Oznámil to v noci na dnešek médiím turecký velvyslanec Baki Ilkin, předseda sankčního výboru světové organizace. Podle diplomatických zdrojů americký seznam obsahuje deset subjektů a japonský nejméně 15. Nyní mají být seznamy slaďovány.

„Dostali jsme návrhy seznamů od dvou zemí, Spojených států a Japonska,“ řekl Ilkin. Odmítl uvést, kolik firem na seznamech figuruje, nebo které to jsou. Poukázal na to, že jde o pouhé návrhy a o všem se bude ještě diskutovat.

Severní Korea porušila rezoluci 1718 RB OSN

RB OSN v pondělí odsoudila severokorejský start balistické rakety uskutečněný 5. dubna jako údajné vypuštění telekomunikačního satelitu. Tento krok je považován za porušení rezoluce 1718 RB OSN. Pchjongjang na usnesení RB OSN reagoval oznámením, že končí svou účast v šestistranných rozhovorech o denuklearizaci Korejského poloostrova a obnovuje jaderný program a činnost svého reaktoru v Jongbjongu. Vypověděla inspektory Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) i americké experty z Jongbjongu.

KLDR má k dispozici plutonium na několik jaderných bomb

Diplomaté hodnotí nynější roztržku jako opakování situace z roku 2002. Tehdy USA oznámily, že má KLDR jaderný zbrojní program. Země tehdy odstoupila od Smlouvy o nešíření jaderných zbraní, obnovila provoz v Jongbjongu a vypověděla personál MAAE. K tomu, že vlastní jaderné zbraně, se KLDR přiznala před čtyřmi lety a v roce 2006 provedla podzemní jaderný test. Odhaduje se, že má k dispozici plutonium na sedm jaderných bomb.

Vydáno pod